Heléne Fritzon blir migrationsminister. Hon ser fram emot att bli migrationsminister, säger hon:

– Jag har fram tills i dag varit verksam på den lokala nivån.

Hon sitter också i Socialdemokraternas partistyrelse.

Tomas Eneroth blir infrastrukturminister Han har liksom statsministern en bakgrund i IF Metall, där han bland annat varit aktiv i samma klubb som LO-basen Karl-Petter Thorwaldsson, på företaget Bröderna Hammarstedt i Växjö.

– Jag ser verkligen fram emot det här uppdraget och är väldigt glad över det här förtroendet, säger han.

Martin Klepke: Alliansens hopp: Misstroendet ska dölja att de saknar egen politik

Ledare

Folkhälsominister Gabriel Wikström slutar av hälsoskäl. Anders Ygeman lämnar regeringen. Försvarsminister Peter Hultqvist sitter kvar, trots oppositionens misstroendeförklaring.

– Ansvaret för den här situationen ligger inte på regeringen, säger statsminister Stefan Löfven, utan på de som har annonserat att de tänker genomföra en sådan misstroendeförklaring.

LO-basen: Jag är så arg!

Nyheter

Statsvetaren Jenny Madestam kommenterar till TT att hon välkomnar Löfvens val:

– Det var ett tryggt val, inte minst Tomas Eneroth, som var en partiledarkandidat som partiet ville se när Mona Sahlin avgick, men han tackade nej. Han har ett starkt förtroende. Även Heléne är ett stark kort, även om hon inte är känd för allmänheten. Hon har väldigt bra insyn i S och känner partiet innan och utan.

Ministrar

Två nykomlingar i regeringen:

Tomas Eneroth (S) — ny infrastrukturminister (ansvar för transporter och infrastruktur). Han lämnar rollen som Socialdemokraternas gruppledare i riksdagen.

Heléne Fritzon (S) — ny migrations- och biträdande justitieminister (ansvar för migrations- och asylfrågor samt civilrättsliga frågor). Hon har länge varit aktiv i kommunpolitiken och kommer närmast från uppdraget som kommunalråd och kommunstyrelsens ordförande i Kristianstad. Fritzon är ledamot i Sveriges kommuner och landsting (SKL).

Tre statsråd lämnar regeringen:

Anna Johansson (S) — avgående infrastrukturminister.

Anders Ygeman (S) — avgående inrikesminister och statsminister Stefan Löfven föreslår att Ygeman ska ta över som Socialdemokraternas gruppledare i riksdagen efter Tomas Eneroth.

Gabriel Wikström (S) — avgående folkhälso-, sjukvårds- och idrottsminister, som valt att sluta på grund av hälsoskäl.

Två statsråd får förändrade ansvarsområden:

Morgan Johansson (S) — justitie- och inrikesminister (ansvar för polis samt övriga rättsväsendet, straffrätt, grundlagsfrågor, krisberedskap och civilt försvar). Morgan Johansson var tidigare justitie- och migrationsminister. Han behåller alltså en del ansvarsområden men får mycket från Anders Ygemans tidigare portfölj samtidigt som framför allt migrations- och asylfrågor tas över av Heléne Fritzon.

Annika Strandhäll (S) — socialminister (ansvar för socialförsäkringar, pensioner, sjukvård, folkhälsa och idrott). Annika Strandhäll var tidigare socialförsäkringsminister och får nu en större portfölj med områden som tidigare låg under folkhälsominister Gabriel Wikström.

(TT)