– Jag är så arg! säger han. Det var så oerhört klandervärt med en misstroendeförklaring innan KU-granskningen var genomförd. Nu har två ministrar avgått utan att det har utretts vilka fel som eventuellt har begåtts och hur stor skada som är skedd.

Han är orolig för hela det politiska arbetet.

– Om tretton månader är det val, och även om det ändras några mandat hit och dit så kommer situationen i grunden att vara densamma. Den som inte regerar kommer att kunna gå ihop med SD om en misstroendeförklaring när som helst. Ska man ha det så, då går Sverige inte att regera.

– Och DET, det är farligt för våra medlemmar. Politiken måste fungera, det måste gå att fatta beslut och styra landet, för det påverkar om man har ett jobb att gå till, om socialförsäkringarna fungerar, om sjukvården fungerar.

Regerings­ombildning: SKL-profil ny minister

Nyheter

De nya ministrarna däremot är han bara glad över:

– Till att börja med att vi får ännu en IF Metallare i regeringen! Men Tomas Eneroth ser jag inte främst som IF Metallare utan som Kosta-bo, precis som jag. Och någon sån har vi aldrig haft i någon regering förr, säger Karl-Petter Thorwaldsson nöjt.

LO-basen och den nye infrastrukturministern har känt varandra sedan de var ett par år gamla, berättar han. De spelade trumpet i samma musikkår och följdes åt i den fackliga och politiska världen.

– Han blir en jättebra minister!

Även den nya migrationsministern och hittills SKL-profilen Heléne Fritzon får LO-basens lovord, framför allt för hennes arbete för undersköterskornas villkor.

Martin Klepke: Alliansens hopp: Misstroendet ska dölja att de saknar egen politik

Ledare

– Hon har ett starkt brinnande hjärta för människor med dåliga arbetsvillkor. Dessutom är hon duktig på samarbete över blockgränserna, och det lär behövas.Inga invändningar alls mot statsministerns agerande idag alltså:

– I dag blev jag ännu mer Stefan Löfven-fan! utbrister Karl-Petter Thorwaldsson lyckligt. Han ser till Sverige först, och politiken sedan. Precis som en statsminister ska göra.