Sophämtningen i Stockholm dras fortfarande med förseningar eftersom det är ny personal som ersätter många de erfarna ordinarie anställda.

Bland de ordinarie är många sjukskrivna eller på semester och flera har sagt upp sig. Hur många som ännu ska betraktas som vilt strejkande kan ingen säga. Det blir en fråga för Arbetsdomstolen i höst.

Sopstrejken i Stockholm

Martin Klepke: Ekonomisk inkompetens och klasshat bakom kritiken mot sopåkarna

Ledare

Nu uppmanar sopgubbarna i ett pressmeddelande till bojkott av Reno Norden – ”både kunder och arbetare”. De förutspår också att sopkrisen bara kommer att bli värre när stockholmarna kommer tillbaka från semestrarna.

Samtidigt befarar Malmöpolitiker att konflikten kommer att utvecklas även där, skriver Sydsvenskan och Kvällsposten. Kommunalrådet Andreas Schönström (S) kräver att det kommunala bolaget VA Syd agerar.

– Vi måste lösa problemen nu – innan det eskalerar. Sophantering som inte fungerar blir snabbt en sanitär olägenhet, säger Andreas Schönström (S) till Sydsvenskan.

– Vi kan inte se något annat än att hämtningen sköts. Men situationen är bekymmersam. Vi har förhöjd beredskap, säger enhetschef Lars-Fredrik Arlingfeldt, VA Syd, till tidningen.