Benny Sandgren, LO:s förste vice ordförande Therese Guovelin och Rune Stenberg hjälptes åt att städa Visbys gator tidigt på onsdagsmorgonen.

Ljudet av ett hundratal plastglas som knycklas ihop får Rune Stenberg att grina illa.

– Det är det här som vi får städa bort mest, säger han innan han lastar på sopbilen med ytterligare en kartong skräp.

Tillsammans med kollegan Benny Sandgren har han fått besök av LO:s förste vice ordförande Therese Guovelin. Klockan är sex på morgonen och gatorna ekar folktomma efter Centerpartiets dag. Hon kavlar snabbt upp armarna och börjar plocka fimpar från gatstenarna med en tång. Strax innan har hon fått låna en självlysande arbetsväst av Rune Stenberg.

– Jag vill träffa Almedalshjältarna som inte andra ser, som städar upp och gör det fint för att Almedalen ska visa sig från sin bästa sida. Många tänker inte på hur det såg ut tre till fyra timmar tidigare, säger hon.

Rune Stenberg visar upp de vanligaste soporna under Almedalsveckan.

Efter att ha hälsat på parkarbetarna frågar hon hur deras arbetsvillkor ser ut och får höra att de är nöjda. Benny Sandgren har jobbat sedan 1974, men avslöjar att han inte fick någon guldklocka efter 25 års jobb då arbetsgivaren slutat med den traditionen.

– Men i det här jobbet kan man inte ha någon klocka, det funkar inte, jag kollar bara på telefonen, skrattar han.

Både han och Rune Stenberg är medlemmar i Kommunal och berättar att Almedalsveckan är extra intensiv. Allt skräp ska vara borta till klockan åtta på morgonen varje dag, vilket gör att de börjar jobba redan vid klockan fem.

Årets arrangemang har dessutom förlängt arbetsdagarna till klockan 22 eftersom man först då kan plocka bort de avspärrningar runt ringmuren och Visby som ser till att otillåtna bilar inte kan ta sig in på området.

– Det är en extra säkerhetsåtgärd från Säpos sida, säkert efter det som hände på Drottninggatan i Stockholm. Den tyngsta väger 1,3 ton, säger Benny Sandgren.

Rune Stenberg är en återkommande säsongsarbetare och trivs med den arbetsformen. När Therese Guovelin frågar om det är vanligt med unga sommarjobbare, svarar båda parkarbetarna nej.

– Numera krävs ett särskilt körkort för nästan allt vi gör, till och med för att köra trimmer, säger Benny Sandgren.

Extrajobb på morgonen för LO:s Therese Guovelin.

Vad är det bästa med jobbet? frågar LO:s förste vice ordförande.
– Att det är så fritt. Och att man får vara ute, säger Rune Stenberg.

Trots den tidiga morgonen är humöret på topp bland parkarbetarna, vilket smittar av sig på Therese Guovelin och de representanter från LO Ung som deltar vid besöket.

– Jag har också jobbat obekväma tider, men då ofta kvällar och nätter. Det var innan man skötte allt via nätet och jag förstod inte hur man då kunde få ihop ett normalt liv med besök på banker och myndigheter. Det är helt annorlunda nu, säger Therese Guovelin.

Rune Stenberg är medlem i Kommunal.

Trots att Gotland under sommaren även invaderas av andra evenemang som Medeltidsveckan och den så kallade ”Stockholmsveckan”, är det bara under Almedalsveckan som arbetstiderna blir längre.

– Det blir också lite tyngre jobb, men det är roligt att det kommer så mycket folk hit, säger Benny Sandgren innan han tar emot en påse med skräp av Therese Guovelin.