49 procent av väljarna vill att vinster inom skola, vård och omsorg ska förbjudas eller återinvesteras i verksamheten. Det enligt en Novusundersökning som gjorts på uppdrag av SVT. Lägg till det att 19 procent vill att det ska finnas ett vinsttak på max tio procent.

Att så många fått nog av vinstdriften i välfärden kan knappast överraska andra än de mest vinstkramande förespråkarna. Gott om exempel finns vid det här laget på hur det har gått snett.

De senaste veckorna har vi till exempel i tidningen Kommunalarbetaren kunnat följa turerna kring det privata riskkapitalägda vård- och omsorgsföretaget Frösundas övertagande av verksamhet i Sala. Vi har kunnat läsa om hur anställda körs över, brukare som inte får den vård de har rätt till och chefer som flyr. Nu har det nått punkten att Sala kommun häver avtalet med företaget.

För vinstförespråkaren Annie Lööf är det dåliga nyheter på Centerns dag i Almedalen. Men det är också en välbehövlig spark i baken till regeringen i förhandlingarna om hur vinster i välfärden ska begränsas. Det är dags att sätta fart med att lägga fram den proposition man sitter och trycker på.