Arbetet Global

Få fackliga utrikesnyheter, reportage och fördjupning med Arbetet Global med Erik Larsson och Linda Flood

Tidigare har den kristdemokratiska förbundskanslern flera gånger uttryckt att homosexuella inte ska få gifta sig. På måndagen var det annat ljud i skällan, då hon deltog i ett arrangemang av kvinnotidningen Brigitte i Berlin.

– Jag skulle vilja föra diskussionen i en riktning som väcker frågan om beslut enligt samvete snarare än att tvinga på någon någonting, sade hon.

Angela Merkel.

I praktiken skulle det innebära ett ja, eftersom en majoritet av ledamöterna är för samkönade äktenskap, och med all sannolikhet skulle rösta för det om de inte tvingades följa partilinjen.

Steget är stort för Merkel, som 2013 sade att hon motsätter sig samkönade äktenskap ”för barnens bästa”.

I Tyskland finns partnerskap för homosexuella par sedan 2001, men de har inte rätt att vigas. Frågan har dock aktualiserats inför höstens parlamentsval, och flera partier — däribland socialdemokratiska SPD och liberala FDP — har lyft fram införande av samkönade äktenskap som ett krav för att delta i en eventuell regeringskoalition nästa mandatperiod.

Även De gröna ser en lagändring som ett absolut krav för att diskutera regeringssamarbete.

Så tycker partierna

CDU/CSU: Kristdemokraterna och dess bayerska systerparti CSU är negativa till samkönade äktenskap. Partisekreteraren Peter Tauber har dock antytt att frågan inte är så viktig för CDU att den skulle sätta käppar i hjulen för koalitionsförhandlingar efter valet. Angela Merkel kan tänka sig en omröstning där förbundsdagens ledamöter röstar efter eget huvud, utan krav på att följa partilinjen.

SPD: Socialdemokraterna har drivit frågan om lika rättigheter för homosexuella under den senaste mandatperioden, då partiet regerat tillsammans med CDU/CSU, dock utan framgång. Inför eventuella koalitionsförhandlingar i höst är legalisering av samkönade äktenskap ett krav.

De gröna: Är för samkönade äktenskap.

Die Linke: Är för samkönade äktenskap.

FDP: Är för samkönade äktenskap.

AFD: Är mot samkönade äktenskap.

Källa: Die Zeit, Der Tagesspiegel