Efter SVT:s valprogram Agenda framställs regeringsbildningen efter nästa val som kaotisk, eftersom SD tänker blockera alla som inte ger dem inflytande.

Men den kaotiska bilden stämmer inte. Redan 2014 förklarade SD att de kräver eget inflytande för att stödja en regering. Att de står fast vid det är ingen överraskning.

Och så länge 80 procent av väljarna säger nej till antidemokratiska högerpartier finns naturligtvis alla möjligheter att skapa en ansvarsfull regim. Bilden av att Sverigedemokraterna måste bjudas in eftersom alla andra vägar är blockerade är både farlig och fel.

Inget parti kan säga att de ”blir tvungna” att öppna för Sverigedemokraterna.

Vilken väg ska då övriga partier ta? Efter valet 2014 skapade de demokratiska partierna Decemberöverenskommelsen i kraft av sin demokratiska majoritet på hela 87 procent av väljarnas röster.

Ambitionen då var att bevara blockpolitiken, men eftersom Alliansen senare spräckte överenskommelsen får vi anta att de efter valet 2018 inte längre är intresserade av någon blockpolitik. Då återstår att skapa blocköverskridande lösningar, vilket i realpolitiken är mycket vanligt.

Att samarbeta med antidemokratiska krafter är dock någonting helt nytt i Sveriges riksdag. Och framför allt: Det är och kommer alltid att vara en medveten handling.