”Lastbilen hade kört in i byggnaden och börjat brinna vilket ledde till att hela byggnaden var rökfylld och det rann vatten från väggar och tak.

För att utrymma byggnaden och söka efter gärningsmannen så påbörjade vi ett sök inne i röken i ca 1,5 timme. Stundtals gick det knappt att se kollegan framför och det sved i ögonen. Efter har jag haft känningar i halsen och hostat.”

I polisens system Lisa rapporteras tillbud och arbetsskador. Här finns fem polisers berättelser från när de utan skyddsutrustning sökte efter gärningsmannen i det rökfyllda Åhlénsvaruhuset under terrordådet på Drottninggatan i Stockholm den 7 april.

Att poliserna saknade skyddsutrustning fick följder. Poliserna beskriver hosta, tryck i bröstet, en näsa fylld av aska, en rödflammig överkropp. En av dem fick andas syrgas efteråt. Men det hade kunnat gå mycket värre, påpekar Arbetsmiljöverkets inspektör Anette Wendel.

– Det var fem som dog i attentatet och det kunde ha varit 100 procent till. Om röken hade varit så giftig att…

Anette Wendel säger att det är svårt att avgöra hur farlig rök det handlar om eftersom det beror på vad det är som brinner.

– Jag har svårt att tro att brandmän skulle gå in i ett sådant här område utan att ha skyddsutrustning på sig.

Den 10 april, alltså tre dagar efter terrordådet, anmälde polisen händelsen som en arbetsolycka. Fem medarbetare hade utsatts för rökskador i samband med sökinsatsen på Åhléns. Arbetsgivarna är skyldiga att anmäla arbetsolyckor enligt lag.

I ett så kallat tillsynsmeddelande från Arbetsmiljöverket lite drygt en vecka senare skrev myndigheten att arbetsgivaren är skyldig att utreda en olycka eller ett allvarligt tillbud. Och det ska framgå vilka åtgärder som tagits för att förhindra att något liknande händer i framtiden.

Den 17 maj kom svaret från Polismyndigheten. Där beskrivs hur individer tagits om hand och i vissa fall fått rehabiliterande åtgärder. I polisens rapporteringssystem beskriver poliser hur de kom till sjukhus först 23.30, flera timmar efter den inledda sökinsatsen.

I en anteckning i en av rapporterna står också att polisbilen där skyddsmasken låg stod för långt bort för att hämtas.

Polisen skriver i sitt svar till Arbetsmiljöverket att de med anledning av händelsen tagit ett beslut om att göra en särskild uppföljning av arbetsmiljöfrågor. Här ingår bland annat arbetsskadorna till följd av röken.

”I detta uppdrag har arbete med att inhämta information och orsaker kring händelsen påbörjats men det har ännu inte tagits något beslut om åtgärder”, skriver Polismyndigheten.

Enligt Arbetsmiljöverkets begäran skulle utredningen med vidtagna och planerade åtgärder ha kommit in den 19 maj.

– Vi vill att de ska få fram samtliga bakomliggande orsaker till det inträffade. Det är de faktorerna som man ska åtgärda för att det inte ska hända igen. Och det har vi inte fått svar på. Svaret vi fått innebär i princip att de talar om att de ska göra en utredning. Så jag kommer snart att träffa dem igen, säger Anette Wendel som hade förväntat sig mer i svaret från polisen.

Vad är nästa steg? Kan det bli påföljder av något slag?
– Jag kan inte uttala mig om det, det är en sak för juristerna. Nästa steg är att vi vill ha ett förtydligande, vi är aldrig ute efter syndabockar. Vi vill att de ser till att poliserna skyddas när de är ute. Att de har den skyddsutrustning som krävs och att de har kunskap om att om det är rök är det inte bara att springa in.

– Det här var en så unik händelse. Men på något vis måste polisen se till att när de hamnar i de lägena där det är rökfyllt måste de ha en strategi för att inte poliserna ska dö av röken därinne.

Läs mer om terrordådet på Drottninggatan

Lastbilschaufför: Jobbet är terapi

Blomsterhavet runt Drottninggatan togs bort

Ledare: Dådet i Stockholm – låt oss aldrig tvivla på demokratin – Martin Klepke

Debatt: Bli inte en del av lynchmobben