Arbetet Global

Få fackliga utrikesnyheter, reportage och fördjupning med Arbetet Global med Erik Larsson och Linda Flood

Israeliska ungdomar viftar med flaggor på Jerusalems dag, 5 juni, 2016. Foto: AP Photo/Tsafrir Abayov

Norska LO-ledningen stöder ingen bojkott, ändå valde kongressen att rösta för en sådan med 197 röster mot 117.

Kongressen gick därmed emot den nytillträdde LO-basen Hans-Christian Gabrielsen, som enligt NRK hade varnat ombuden för en bojkott då en sådan kan drabba palestinska arbetare och fackliga organisationer.

Hans-Christian Gabrielsen. Foto: LO Norge

Histadrut, Israels största fackliga centralorganisation, motsvarande LO, är mycket besviken över beslutet. I ett mejl till Arbetet Global skriver Avital Shapira-Shabirow, chef för Histadruts internationella sekretariat:

”Det skulle vara bättre om organisationen koncentrerar sig på att främja positiva agendor mellan parterna snarare än att anta den här eländiga resolutionen som diskriminerar Histadrut och dess arbetare.” 

Hon menar också att bojkotten strider mot det fackliga samarbete som Histadrut har med den palestinska centralorganisationen PGFTU.

”Exakt vid denna tidpunkt när det finns ett nytt försök till att förnya fredsförhandlingarna mellan parterna skulle det ha varit lämpligt att visa mer ansvar och undvika att anta en ensidig resolution som inte alls bidrar till att främja en möjlig lösning på konflikten”, skriver Avital Shapira-Shabirow.

LO Norge har nu också uppmanat landets regering att erkänna ett Palestina enligt de landgränser som fanns 1967.

”Regeringen är starkt emot denna bojkott”, skriver Norges utrikesminister Borge Brende skriver på Twitter.

”Vi behöver samarbete och dialog, inte bojkott”, fortsätter Brende.

LO:s främsta allierade, det socialdemokratiska Arbeiderpartiet, kritiserar också beslutet.

– Jag är emot bojkott. Jag tror inte det för oss närmare de mål vi strävar efter, nämligen en politisk lösning mellan israeler och palestinier, upprättandet av en palestinsk stat och främjandet av mänskliga rättigheter, säger partiledare Jonas Gahr Støre till nyhetsbyrån NTB.

Israels ambassad i Oslo upprörs över LO-beslutet.

”Detta omoraliska beslut återspeglar djupt rotade attityder av fördomar och diskriminering av den judiska staten”, skriver ambassadören Raphael Schutz i ett mejl till nyhetsbyrån AFP.

Hos LO i Sverige finns emellertid inga planer på att gå samma väg som i Norge.

– I Sverige vill vi verkar för att finna en tvåstatslösning och att Israel upphör med ockupationen av Palestina. Vi samarbetar därför med det israeliska facket Histadrut, säger Oscar Ernerot, ILO-expert på LO.

LO Norge har 900 000 medlemmar vilket är ungefär en fjärdedel av den sammanlagda arbetskraften i landet.