Arbetet Global

Få fackliga utrikesnyheter, reportage och fördjupning med Arbetet Global med Erik Larsson och Linda Flood

Efter fyra år kliver Gerd Kristiansen ned som LO:s ordförande i Norge. Under ett bejublat tal på måndagen konstaterade Gerd Kristiansen att ”friheten alltid är angripen” och drog exempel från Utöya, Bryssel, Paris och nu senast Stockholm.

– Men, gott folk. Det är vi. Det är vi i arbetarrörelsen som står emot angrepp mot friheten. Det är vi som står upp för ett samfund där alla blir hörda. Det är därför den här dagen är viktig. Det är därför som ni är viktiga. Vi som samlas här är förtroendevalda för 917 778 människor i hela landet.

Ordförande Gerd Kristiansen på LO-kongressen i Oslo. Foto: LO:s twitterkonto

Ordförande Gerd Kristiansen på LO-kongressen i Oslo. Foto: LO:s twitterkonto

En fullsatt sal i Oslo Kongressenter gav Gerd Kristiansen vid flera tillfällen stående ovationer. Särskilt när hon pratade om valet i höst då LO hoppas att Arbeiderpartiet vunnit över högerpartierna Høyre och Fremskrittspartiet.

För fler globala nyheter – följ oss på Facebook

Samma år som Gerd Kristiansen valdes som ordförande, 2013, blev det regeringsskifte och då gjorde även Arbeiderpartiet sitt näst sämsta val sedan 1924.

– Otryggheten ökar i arbetslivet, samtidigt som regeringen använder pengar till åtgärder som de vet har så liten effekt att de inte ens bryr sig om att undersöka det ens en gång, konstaterade Gerd Kristiansen under sitt tal samtidigt som hon fokuserade på jobbskapande.

Norge har just nu en arbetslöshet på 2,8 procent, vilket är en liten nedgång jämfört med samma period i fjol. Men LO och Arbeiderpartiet har full sysselsättning som mål och ska inför valet 11 september övertyga väljarna om detta.

– Landet måste styras på ny kurs, med satsningar på fasta anställningar och jobbskapande, säger Hans-Christian Gabrielsen i en intervju med tidningen Dagbladet som publicerades på måndagen.

Intervju med Hans-Christian Gabrielson i tidningen Dagbladet på måndagen. Foto: Linda Flood

Intervju med Hans-Christian Gabrielson i tidningen Dagbladet på måndagen. Foto: Linda Flood

Hans-Christian Gabrielsen blev vice ordförande i norska LO 2013 när han lämnade posten som förbundssekreterare i Fellesforbundet som organiserar 147 000 arbetare inom bygg, infrastruktur, jordbruk och hotell- och restaurangsektorn.

På torsdag tillträder han som ny ordförande för LO i Norge.

Skärmavbild 2017-05-08 kl. 12.33.01

– Det är ett otroligt förtroende som jag möter med stor ödmjukhet och respekt, säger Hans-Christian Gabrielsen till Dagbladet.

LO-kongressen ska bevilja 10 miljoner norska kronor, vilket är nästan lika mycket i svenska kronor, till Arbeiderpartiets valkampanj inför valet 11 september.

Sosialistisk Venstreparti får 2 miljoner  norska kronor till sin kampanj och Senterpartiet 1 miljon kronor av kongressen.

Bland de internationella gästerna på LO-kongressen i Norge, syns bland andra svenske LO-basen Karl-Petter Thorwaldsson, liksom Sharan Burrow, ITUC:s generalsekreterare.