– Nu tar vi vidare hyvling där det kommer nya skrivningar som ni kommer kunna se, sade Mikael Damberg under en pressträff på S-kongressen i Göteborg under måndag morgon.

Med en nick svarade han på frågan om partistyrelsen öppnar upp för skrivningar om lagändring vad gäller hyvling. Tydligare än så blev det inte i hyvlingsfrågan, som kommer att tas upp under kvällens debatt om riktlinjer och motioner på jobbområdet.

I en intervju med Arbetet nyligen konstaterade statsminister Stefan Löfven att han främst vill att parterna löser hyvlingsfrågan, trots att fackförbundet Handels inte lyckats fullt ut med detta i sin avtalsrörelse.

Mikael Damberg lyfte även frågan om arbetskläder, där bland annat Kommunal driver på för att få till en lagändring som säger att arbetsgivaren ska bekosta obligatoriska arbetskläder. Tidigare har partistyrelsen pekat på att även detta är en fråga för arbetsmarknadens parter.

– Frågan om arbetskläder som varit uppe kommer vi också förtydliga våra skrivningar kring, så att jag kan nästan säga att inte minst Kommunal kommer känna att det här är en stor och viktig kongress för dem.

Nyligen rapporterade Kommunalarbetaren dock att frågan redan kan vara löst.

I början av 2018 väntas nämligen Arbetsmiljöverket släppa nya föreskrifter om att arbetsgivaren ska stå för arbetskläderna. Bakgrunden är ett nytt EU-direktiv.

Arbetet förklarar #hyvling

För att se det här innehållet måste du godkänna cookies från våra tjänsteleverantörer.

Vänd mobilen för att se hela filmen lättare