Inför Socialdemokraternas partikongress som inleds på lördag i Göteborg är hyvling en het fråga. Flera motioner föreslår lagändring för att omöjliggöra hyvling, men partistyrelsen har sagt att det främst är en fråga för parterna. Stefan Löfven är kritisk mot utvecklingen med hyvling och pekar på att löntagare plötsligt kan få sina arbetstider ändrade.

– Så kan vi inte ha det. Jag menar att vi i första hand måste titta på hur parterna kan hantera det. Det får inte ske på en parts bekostnad, säger han till Arbetet under föreningen riksdagsjournalisternas träff med statsministern.

Handels lyckades inte lösa hyvlingsfrågan i sina avtal som blev klara i förra veckan.

I stället blev det en lösning där en anställd inte kan få sänkt arbetstid och lön från en dag till en annan utan att hyvlingen ska följas av en omställningstid med bibehållen lön.

Handels ordförande Susanna Gideonsson säger till Arbetet att förbundet kommer att driva sitt krav om lagändring lika hårt som de ville före avtalsrörelsen.

– Den svenska modellen säger att arbetsmarknadens parter ska lösa mycket och det tycker vi också, så långt det är möjligt. Men det är inte parterna som stiftar lagar. Blir lagen trasig eller någon gör en stor reva i den, som AD-domen gjorde, måste politikerna laga lagen, säger hon.

Handels lyckades inte lösa hyvlingsfrågan, visar det att parterna inte kan lösa frågan?
– Vi måste ta det här bredare. Vi ska inte ha hyvling, det hör inte hemma på svensk arbetsmarknad. Det är ingen trygghet för människor att inte veta vad de har för inkomst. Så något måste göras, men jag tror fortfarande att huvudlösningen ligger med parterna. Och då får arbetsmarknadsminister Ylva Johansson ta upp det med parterna och se om det finns någon lösning framåt, säger Stefan Löfven.

Så ni är inte närmare att överväga lagstiftning?
– Vi vill först titta på partslösning, så att vi har tömt ut alla möjligheter vad gäller partslösningen. Men mitt svar är att vi inte ska ha den här typen av osäkerhet för så många löntagare. Det drabbar enskilda individer, men det drabbar också samhället. Fler kommer att tveka inför att konsumera och då drabbar det ekonomin. Så det är ingen lösning för arbetsgivarna heller, förklarar statsministern.

S-kongress 2017

LO: Inför tak för kommunalskatt

• Missnöje med S-besked om hyvling

• Så hanterar S-ledningen LO:s frågor

• S: ”Vinstuttaget i hela välfärdssektorn måste bort”

• S: ”Jobb och tillväxt i hela landet blir centralt i valet 2018”

• Kommunal sågar S-förslag om vinst

• Årets fackliga hjälte driver på inför S-kongressen

• S vill rädda jobb i kristider

• Visstid het fråga inför S-kongress

Ledare & Debatt S-kongress

• DEBATT Obligatoriska arbetskläder ska bekostas av arbetsgivaren – Kommunalare i riksdagen

• LEDARE S måste åter till en rättvis fördelning – Martin Klepke

• DEBATT Arbetskläder en rättighet, Socialdemokraterna – Tobias Baudin och Lenita Granlund, Kommunal

• DEBATT Här är vad som krävs för full sysselsättning –  Skånes fackliga utskott

Arbetet förklarar Hyvling

För att se det här innehållet måste du godkänna cookies från våra tjänsteleverantörer.