– Vi ska anställa människor i offentlig sektor för att vi behöver människor i offentlig sektor. Det är klart att det också påverkar arbetslösheten, men det är inte det som är det enda svaret, säger Andersson till TT inför måndagens pass om välfärden och ekonomisk politik på den socialdemokratiska partikongressen.

När statsministern och S-ledaren Stefan Löfven höll tal till kongressen i går hävdade han att det finns stor ekonomisk styrka i form av starka statsfinanser med ökande överskott framöver. Det vill han använda till investeringar och anställningar för trygghet, miljö, kunskap och konkurrenskraft. Välfärden och offentliga jobb står långt upp på priolistan och välfärdsbehoven ökar.

– Därför ska vi anställa tiotusental efter tiotusental av nya kvinnor och män i välfärden under den kommande mandatperioden. Det är ekonomiskt möjligt, det leder oss mot EU:s lägsta arbetslöshet och det skapar trygghet i en ny tid, sade Löfven.

Det finns i princip ingen ekonomisk bedömare som tror att regeringen kommer att gå i land med vallöftet om att Sverige ska ha EU:s lägsta arbetslöshet 2020.

Löfven, arbetsmarknadsminister Ylva Johansson och Magdalena Andersson har halvt om halvt medgett att målet försvinner längre bort. EU-ländernas arbetslöshetsnivåer sjunker också och de stora grupperna nyanlända som ska ut i jobb har inte gjort målet enklare att nå.

Owe Nilsson/TT