STOCKHOLM 20141006 Regeringen och V‰nsterpartiet presenterade p mÂndagen en ˆverenskommelse om en v‰lf‰rd utan vinstintresse. Partiledaren fˆr V‰nstern Jonas Sjˆstedt och partikamraten Ulla Andersson ‰r ˆverens med statsminister Stefan Lˆfven och skolminister Gustav Fridolin, Miljˆpartiet. Jonas Ekstrˆmer / TT / kod 10030

Jonas Sjöstedt och Ulla Andersson, Vänsterpartiet. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Fler med högre inkomst kommer att få betala statlig inkomstskatt, efter en överenskommelse mellan S-MP-regeringen och Vänsterpartiet inför vårbudgeten. Det skriver Jonas Sjöstedt (V) och Ulla Andersson (V) på SvD Debatt.

Skatten höjs också för den som bor utomlands men som får inkomster från arbete i Sverige. Det ger 3 miljarder kronor till staten, skriver de. Pengar till ”vår gemensamma välfärd och som minskar klyftorna”.

Den första förändringen rör uppräkningen 2018 av inkomstgränsen för att betala statlig inkomstskatt. De så kallade skiktgränserna begränsas. Personer med en inkomst under cirka 38 200 kronor i månaden berörs inte av förändringen. Det ger en skatteintäkt på 2,7 miljarder kronor.

För utlandsboende höjs inkomstskatten åter till 25 procent, efter att alliansregeringen sänkt den till 20 procent. Denna förändring bedöms innebära 370 miljoner kronor mer i skatteintäkter årligen från och med 2018, enligt debattartikeln.

Regeringens vårbudget lämnas in till riksdagen den 18 april.