Arbetet Global

Få fackliga utrikesnyheter, reportage och fördjupning med Arbetet Global med Erik Larsson och Linda Flood

Trumpregeringen uppmanar hugade byggbolag att komma in med anbud och designförslag inom två veckor, rapporterar medier i USA.

Muren ska vara fysiskt imponerande i höjd, heter det i direktiven från CBP, Tull- och gränsskyddsmyndigheten. Det definieras som tio meters höjd, även om förslag som är minst sex meter också kommer att beaktas. Gränsmuren ska vara omöjlig att klättra över utan stege och svår att bestiga med klättringsutrustning.

Vidare ska muren kunna utstå timslånga attacker med slägga, hacka, mejslar eller batteridrivna verktyg och sträcka sig långt ner i jorden för att förhindra att tunnlar grävs.

Materialet måste inte vara cement och vissa transparenta partier, som låter gränsvakter se vad som sker på den mexikanska sidan, uppmuntras. Det färdiga bygget ska smälta väl in i landskapet och en estetisk färgsättning förordas, åtminstone på USA-sidan.

Vill du ha fler globala nyheter – följ oss på Facebook 

Nyhetskanalen CNN skriver att hundratals bolag är intresserade av vad som kommer att bli ett av de största byggprojekten i USA:s historia. Svenska Skanska, som har stor verksamhet i USA, har dock tidigare sagt att man inte vill vara med och bygga gränsmuren eftersom det strider mot företagets värderingar.

I denna första anbudsomgång handlar det om att vinna kontrakt för ett antal tio meter långa murprototyper som ska byggas i sommar. Från dessa ska den slutgiltiga murens design väljas.

Att bygga en gränsmur mot Mexiko var ett av president Trumps mest centrala vallöften under fjolårets valrörelse. Han lovade också att grannlandet skulle betala för murbygget, som beräknats kosta motsvarande runt 190 miljarder kronor. Det senare har han till viss del backat från, Trump har sagt att det är viktigaste är att komma i gång med bygget och att han senare ska se till att Mexiko ersätter USA för kostnaderna.

I Vita husets första budgetförslag, som presenterades i veckan, hade 4 miljarder dollar (knappt 40 miljarder kronor) avsätts i år och nästa år för murbygget.

På långa gränssträckor finns redan en mur, eller ett staket.

Så tycker USA om muren mot Mexiko

59 procent av amerikanerna är emot bygget av en gränsmur mot Mexiko medan 38 procent är av motsatt åsikt. Om USA dessutom tvingas betala för muren stiger motståndet till 63 procent, enligt en mätning som opinionsintitutet vid Quinnipiac University publicerade i februari.

En mätning från opinionsinstitutet Pew, som publicerades senare i februari, bekräftar trenden: 62 procent är emot muren och 35 procent för. Enbart 29 procent tror att muren kommer att leda till en ”storskalig minskning” av olaglig invandring.

Cirka 44 procent av amerikanerna tycker att Trump gör ett bra jobb, medan 50 procent är av motsatt åsikt, enligt en sammanställning av tio nationella mätningar som Real Clear Politics gjort. Det är låga siffror för en nytillträdd president.

 

Modern office buildings, condominium in big city downtown with Motorway, Expressway, Freeway the infrastructure for transportation in modern city, urban view at twilight time