Nu har även parterna i specialserviceavtalet växlat sina krav. Det handlar om anställda inom sanering. Hyvling och arbetstider är viktig fråga för facket. Frysta ingångslöner är prioriterat för arbetsgivarna.

I går, tisdag, växlade Almega och Fastighets sina yrkanden om specialserviceavtalet, det handlar om människor som jobbar med specialstädning och sanering. Cirka fyratusen anställda omfattas av avtalet. Liksom för flera andra LO-förbund anser Fastighets att hyvling ska upp på bordet.

– Hyvling förekommer även inom detta avtalsområde. Det är inte lika vanligt som på städsidan men vi är oroliga för att det kan smitta av sig till företagen inom specialservice, säger avtalsansvariga Ewa Edström till Fastighetsfolket.

Ett annat fackligt krav handlar om en arbetstidsförkortning på två timmar och 15 minuter per år som ska kompensera för de år då nationaldagen infaller på en helg. Ewa Edström säger till Fastighetsfolket att medlemmarna hellre vill ha en helt ledig dag de åren.

När det gäller löner ställer sig Fastighets sig bakom de gemensamma kraven inom LO på 2,8 procent och 672 kronor för dem som tjänar under 24 000 kronor. Facket kräver också att lägstalönerna höjs med 2,8 procent.

Arbetsgivarna inom Almega Serviceföretagen/Tjänsteförbunden kräver frysta  ingångslöner, individuell lönesättning och noll individgaranti från potten. Man vill också ha flexiblare arbetstider och frysa tilläggen för obekväm arbetstid och övertid.

– Vi vill frysa ingångslönerna för att få fler nyanlända och unga i jobb, säger Marcus Lindström på Almega Tjänsteförbunden till Fastighetsfolket.