När närmare 80 procent av rösterna räknats leder vänsterpresidenten Rafael Correas partikamrat och tidigare vicepresidenten Lenín Moreno.

Moreno har 38,8 procent av rösterna och hans huvudkonkurrent konservative Guillermo Lasso 28,6 procent, vilket innebär att det blir en andra valomgång i landet, om siffrorna står sig.

LÄS OCKSÅ Valet i Ecuador avgör Assanges framtid

För att inte valet ska gå vidare till en andra omgång i april måste segraren få minst 40 procent av rösterna och mer än 10 procentenheter mer än kandidaten med näst flest röster.

Moreno utropade sig som segrare, när han firade tillsammans med sina anhängare och president Correa, redan när resultatet från vallokalsundersökningarna offentliggjordes.

– Ingen och ingenting kan sätta stopp för den här revolutionen, sade Moreno.

– Vi vann det här valet rättvist.

Valmyndigheten varnade för att det var för tidigt för att utlysa en vinnare, samtidigt som Moreno sade till sina jublande anhängare att han förväntade sig att nå 40-procentsgränsen, då disktrikt med många regeringstrogna ännu inte räknats.

Om ingen vinnare kan pekas ut i presidentvalet kommer en andra omgång att hållas i april. Flera politiska analytiker tror att vänsterkandidaten Moreno då kan förlora väljare som är trötta på företrädaren Correas sätt att styra landet till en konservativ kandidat, troligen Guillermo Lasso.

Lasso firade att siffrorna pekar mot en andra valomgång.

– Jag sträcker ut mina händer för att omfamna alla ecuadorianer som drömmer om förändring, sade Lasso, omringad av anhängare som skanderade ”Lasso president!”.

Fallande olje- och råvarupriser har slagit hårt mot ekonomin i Ecuador, liksom i flera andra länder i Latinamerika som under senare år har styrt åt höger. Rafael Correa har anklagats för att inte ha sparat oljepengar för tuffare tider och i stället har hämmat näringslivet med höga skatter och tullar.

Lasso har lovat sänkta skatter, minskade utgifter för staten, att locka utländska investeringar och att skapa en miljon jobb. Han har också utnyttjat Rafael Correas påstådda kopplingar till en korruptionsskandal i sin kampanj.

Liksom den konservativa kandidaten Cynthia Viteri har Guillermo Lasso lovat att sparka ut Wikileaksgrundaren Julian Assange från Ecuadors ambassad i Storbritannien. Assange tog sin tillflykt till ambassaden 2012 och beviljades asyl.

Där har han sedan dess hållit sig undan den svenska rättvisan och anklagelser om sexuella övergrepp, under förevändning att han är rädd för att bli utlämnad till USA.

Ecuador (TT-AFP-Reuters)