I snart fem år har Wikileaks grundare Julian Assange bott på Ecuadors ambassad i London. Han är fortfarande häktad i sin frånvaro, misstänkt för våldtäkt i Sverige 2010. Sedan dess har han vägrat komma hit och låta sig förhöras.

Orsaken är att han är rädd att bli utlämnad till USA där han misstänks för spioneri efter att ha läckt tusentals hemliga dokument.

Men efter Ecuadors stundande presidentval, söndag 19 februari, kan hans tid på ambassaden i London vara förbi. Presidentkandidaten Guillermo Lasso, för den konservativa partialliansen Creo- SUMA, planerar, om han vinner, att dra tillbaka Julian Assanges asyl inom 30 dagar.

– Det ecuadorianska folket har betalat för något de inte borde, därför anser jag att det är rätt att be Assange att lämna ambassaden, säger Guillermo Lasso i en intervju med The Guardian.

Guillermo Lasso är en av åtta presidentkandidater som kämpar om folkets förtroende. Enligt senaste väljarbarometern från undersökningsföretaget Cedatos får Guillermo Lasso 21,5 procent av rösterna och skulle i så fall gå vidare till nästa runda, som äger rum den 2 april.

Om ingen av presidentkandidaterna får absolut majoritet hålls ett andra och avslutande val mellan de två kandidater som får högst andel röster på söndag.

Guillermo Lassos främsta motståndare, Lenín Moreno, kandidat för nuvarande socialistiska regeringspartiet Alianza País, leder just nu opinionsundersökningar på drygt 32 procent. Han är av en annan åsikt kring Julian Assanges framtid och ser inga problem att fortsätta skydda honom från att bli utlämnad till Sverige.

– Däremot kommer vi be Assange att vara mer känslig i att uttala sig om internationella frågor, särskilt om de länder som vi har en bra relation med, säger Lenín Moreno till tidningen El Comercio.

Ecuador's President Rafael Correa listens during the hand over ceremony making Ecuador the new chair of the United Nations Group of 77, Friday, Jan. 13, 2017, at U.N. headquarters. (AP Photo/Bebeto Matthews)

Rafael Correa. Foto: Bebeto Matthews/TT

Presidentvalskampanjerna har pågått i 45 dagar, enligt de strikta regler som Ecuador har inför val. Vid midnatt på torsdag, 16 februari, avslutas kampanjerna. Fram till valet på söndag måste alla kandidater hålla sig i medieskugga och ingen reklam eller annonsering tillåts.

Nuvarande presidenten, Rafael Correa, lovar att, så länge han sitter kvar på sin post, upprätthålla Julian Assange skydd. På söndag håller Ecuador även val till parlamentet liksom en folkomröstning om skatteparadis.

Ecuadors politik

• Sedan president Rafael Correa tillträde i januari 2007 har politiken helt dominerats av honom och hans parti Alianza Pais (AP). Han är den president i Ecuadors historia som innehaft presidentposten längst och har drivit igenom en konstitutionsändring som innebär ett obegränsat antal omval för presidenten. Men efter massiv kritik valde han att inte ställa upp vid årets val. När han kom till makten lanserades det socialistiska programmet ”medborgarrevolutionen”, med syfte att förändra det politiska, ekonomiska och sociala systemet.

• I början av den senaste mandatperioden ansåg 60 procent av väljarna att han gjorde ett bra jobb. I december var siffran nere på 31 procent.

• Det är obligatoriskt att rösta i Ecuador. Medborgare som inte röstar får böter om 37,50 dollar, vilket är 10 procent av lägsta basinkomsten.

• Situationen för press- och yttrandefriheten har under de senaste åren försämrats. Presidenten Rafael Correa har minskat privata mediers inflytande med bland annat en statlig omfördelning av sändningstillstånd och kontrollorgan, vars självständighet har ifrågasatts.

Källor: Sweden Abroad, El Comericio, El Universo