Klicka på grafiken för att se den större.

Sedan 2009 har bemanningsbranschen vuxit med över 60 procent. Fackliga företrädare talar om ”modernt slavarbete” och vill att LO driver motståndet tuffare. 

LÄS OCKSÅ IF Metall-klubb rasar mot bemanningsanställningar

På bara några år har antalet bemanningsanställda ökat med tusentals personer. Bara mellan 2014 och 2015 handlade det om 10 000. Trenden inleddes med Lehman Brothers-kraschen. Inom verkstadsindustrin var det uppenbart.

– Det tog ordentlig fart efter finanskrisen 2009, berättar IF Metalls ombudsman Anna Gustavsson som har hand om avtal och frågor kring bemanningsföretag.

Men IF Metall anser att det inte är en framkomlig väg att försöka strypa bemanningsbranschen.

– Det går inte, så ser inte arbetsmarknaden ut längre. Då är det betydligt viktigare att skapa avtal för att få ordning och reda, säger Anna Gustavsson.

”Dumpade” löner måste undvikas, menar hon.

LÄS OCKSÅ Krönika: Skillnad på anställd och anställd – Yonna Waltersson

I samband med LO-förbundens avtalsråd har frågan om bemanningsföretagen dykt upp. Krav på hårdare tag har höjts.

– Vi kan förvänta oss att det blir en stor fråga under avtalsrörelsen, säger ombudsman Kent Ackholt på LO, som håller i bemanningsavtalen för LO:s räkning.

Så sent som 2014 motionerade medlemmar om totalförbud för bemanningsföretag i byggbranschen.

Förslaget röstades ner, men inom IF Metall och Pappers vill medlemmar att frågan tas upp igen i avtalsförhandlingarna.

På ABB i Ludvika är en tredjedel av arbetarna inhyrd personal.

– De är vår tids slavarbetare, menar Eddie Engström i IF Metallklubbens styrelse.

Hans klubbordförande Allan Jansson är lika upprörd:

– Det krävs att frågan drivs på allvar av LO och förbunden i avtalsförhandlingarna. Räcker inte det så måste det skapas lagar som reglerar det här, säger han.

I LO:s långtidsprogram med mål fram till 2028 finns kravet på att begränsa in- och uthyrning av arbetare.

– Men det är inte en helt lätt fråga eftersom förbunden ser olika på det. En del vill förbjuda inhyrning helt, andra tycker att det är ett okej sätt för företagen att möta konjunktursvängningar, konstaterar Kent Ackholt.

Branschorganisationen Bemanningsföretagens resultat för de 35 största aktörerna i branschen visar att branschen växer. 2015 var omsättningen 25 miljarder kronor. Enligt organisationen har över 200 000 arbete genom något av bemanningsföretagen. Mätt i antalet årsanställningar så innebar det 2015 totalt 75 000.

– Bemanningsbranschen är en enklare väg till arbete för dem utan cv eller kontakter och med bemanningsföretagen kan vi öka antalet nyanlända i arbete, förklarar förbundsdirektör Ann-Kari Edenius i sammanställningen.

– De säger att de skapar jobb. Men fanns inte bemanningsföretagen hade folk anställts på vanligt sätt, menar Kent Ackholt.

Enligt honom är den viktigaste fackliga frågan att se till att bemanningsanställda får garantilön och lön under de tider då de ska stå till förfogande. Det är lite som att ”gå på slak lina” för att hitta kompromisser.

– Alternativet kan ju annars vara korta anställningar och visstidslösningar, som inte heller är bra för den enskilde.

I dag har IF Metall cirka 20 000 medlemmar som jobbar åt olika bemanningsföretag inom industrin. För många är en anställning i ett bemanningsföretag möjligheten att få ett jobb. Men, säger IF Metalls Anna Gustavsson, flexibiliteten måste ha ”en bortre gräns”.

Största företagen

1. Lernia Bemanning

2. Manpower

3. Adecco

4. Logent

5. Proffice

6. Ranstad

Proffice och Ranstad gick samman under hösten 2016 och blir sannolikt störst i branschen.