Arbetet Global

Arbetet Global är ett projekt som delfinansieras av Union to Union.

– Som en start på det nya året har jag bestämt mig för att höja minimilönen och pensionerna, sa socialistpresidenten Niclas Maduro i ett tv-tal, rapporterar Reuters.

Minimilönen höjs med 50 procent och lägsta lagstadgade månadslön ska bli 40 683 bolivars (cirka 600 kronor).

Detta är den femte höjningen av minimilönen det senaste året. Sedan februari förra året har minimilönen därmed höjts med 322 procent.

Höjningarna beror på att Venezuela har en av världens högsta inflation.

Enligt experter som tidningen Financial Times pratat med så bedöms inflationen för förra året hamna kring 290 procent. Internationella valutafonden (IMF) har spått att inflationen i år kan bli 1600 procent.

Landet befinner sig för närvarande i en djup ekonomisk kris.

I affärerna saknas mat, medicin och flera andra viktiga varor. Köerna ringlar långa utanför butikerna, rapporter flera medier.

Venezuela är beroende av sina intäkter från oljeindustrin och de senaste årens låga oljepriser har satt djupa spår.

Det råder även en djup politisk oenighet i landet, vilket också fått ekonomiska effekter.

Oppositionen anklagar regeringen för att grovt ha misskött ekonomin.

Enligt arbetsgivarorganisationen har höjningen av minimilönen skett utan att konsultera företagens representanter, rapporter BBC. Näringslivet varnar för att lönehöjningen kan leda till uppsägningar och stigande arbetslöshet.

Oppositionens Jose Guerra hävdar dessutom höjningen endast kommer att resultera i att riksbanken måste trycka mer pengar, vilket ytterligare kommer att spä på inflationen.

President Niclas Maduro hävdar dock att oppositionen medvetet gått in för att av politiska skäl undergräva landets ekonomi och skapa krisstämning.