De praktikplatser för asylsökande som Migrationsverket har haft hand, och som över 13 000 personer utnyttjat i år, slopas vid årsskiftet, rapporterar Sveriges Radio Ekot. Praktikplatserna ska i stället gå till dem som fått uppehållstillstånd.

LÄS OCKSÅ Ahmads praktikplats blev ett svartjobb

– När Migrationsverkets handläggningstider minskar så får fler personer uppehållstillstånd och då behöver vi praktikplatser för dem som har uppehållstillstånd, säger Anders Kessling, statssekreterare vid arbetsmarknadsdepartementet.

Ambitionen med praktikplatserna var att de asylsökande skulle komma in på arbetsmarknaden och känna sig delaktiga, samtidigt som de studerade svenska.

Regeringen kommer nu i stället att skjuta till extra pengar till folkbildningsrådet och länsstyrelserna för kurser och andra åtgärder för asylsökande.

LÄS OCKSÅ Regeringen ger inga svar om asylpraktik