Vaknar senare än vanligt. Hoppar in i duschen, går ut med hunden. Kokar kaffe, käkar frukost – två vändstekta ägg. Ger hunden mat, sätter mig och skriver. På torget har kommunen satt upp en jättejulgran. Den liksom reser sig onaturligt ur betongen, så där som bara maffiga granar på ett förortstorg kan göra. Självklar, dominant, lysande. Utan att vika sig och utan att ursäkta sin märkliga existens. Vacker, lysande, ståtlig bara.

Kamraterna är också med. Mina vänner, Fru Morrison och Herr Llosa. De sitter här och dricker kaffe med mig med i köket. Gibran sitter vid ett bordshörn och tittar ut från fönstret. Duras vilar fötterna på soffbordet i vardagsrummet. Mina vänner, stora författare vars andar, verk och energier förgyller rummet. Hela året. Från januari till december.

För ärligt nu, i Sverige är vi lite för dåliga på det. Att låta stora mästare, Nobelprisvinnare och sanna drömmare omge våra arbetsplatser. Det bör vara en lag. Minst två-tre fyllda hyllor av berättelser. Det är skatter ju: Platser, världar och miljöer som vi aldrig skulle besökt annars.

Det räcker med all den magi som bara bokomslagen omger oss med: Fyller ett rum med fantasi, kreativitet, skaparglädje. Entusiasm och kraft. Jag vet att svenskar läser mycket i hemmen. Men samma sak bör också uppmuntras på våra arbetsplatser.

Det är faktiskt lugnande att omge sig av berättelser från avlägsna eller bortglömda öar, berg, dalar, städer, gator, barer, internat, diskotek. Lite som minisemestrar. Sprider en känsla av harmoni, stressavkoppling, lugn. En liten krydda i vardagen, alltså.

Dessutom vidgar läsningen våra vyer. Det bygger – på riktigt – broar mellan folk, kulturer, nationer. Det talar till våra mänskliga, empatiska, sidor. Påminner oss om att arbete, karriär, pengar, inte är allt i livet.

Med det vill jag slå ett slag för fler bibliotek. Räck upp en hand om du sitter på en arbetsplats omgiven av minst tre böcker i detta nu. Det är inte svårt att ändra på.

Ta med några böcker hemifrån, byt med din vän, låna av din kamrat, ge bort till din tjej. Samtala, utmana varandras lärdomar, erfarenheter. Berätta vad du läst! Gå vilse i berättelsernas värld. Gör det kulturella samtalet mer folkligt, inte bara något som kulturnissar och medelklassrecensenter äger och dominerar.

Jag lovar att mer litteratur på jobbet gör hjärtat, hjärnan och själen gott! Oavsett om du sitter på ett kontorsjobb eller en bilverkstad, i en kiosk eller en tågspärr.

Dessutom är omslagen många gånger sjukt vackra nu för tiden. Tänk att det sitter designers och formgivare – riktiga konstnärer – och lägger ner massor av tid på formgivningen. Testa att ha en trave uppstaplad vid fikabordet så får du se hur mycket mysigare inredning en blir.

Slutord: julen väntar runt hörnet. Köp och ge bort en bok. Gå till din chef, ställ krav. Mer litteratur på arbetsplatsen!

Duraid al-Khamisi