Arbetet Global

Arbetet Global är ett projekt som delfinansieras av Union to Union.

President-elect Donald Trump speaks during a rally at the LaddǃÏPeebles Stadium, Saturday, Dec. 17, 2016, in Mobile, Ala. (AP Photo/Brynn Anderson)

Får Donald Trump även de utlovade elektorernas röster? Allt pekar på det. Foto: Brynn Anderson/TT

Nu är det dags för USA:s elektorer att formellt utse näste president Donald Trump. En majoritet av republikanerna tror att Trump även var den som vann folkets röst.

LÄS OCKSÅ Fackens kamp mot Trump

I presidentvalet i november fick Demokraternas kandidat och förra utrikesministern Hillary Clinton i hela USA cirka 2,8 miljoner fler röster än republikanen Trump.

Inför elektorernas omröstning publicerar tidningen The Washington Post en mätning som visar att 29 procent av folket tror att det var Trump som vann folkets röst. Bland republikaner är det 52 procent som säger att Trump vann folkets röst, medan bara 7 procent av demokraterna uppger samma sak. Mätningen är gjord online med 1 011 amerikaner över hela landet, den 6 till 12 december.

LÄS OCKSÅ ”Trumps väljare är de människor han föraktar” – Vesna Prekopic

Valet 2016 är femte gången i USA:s historia som en presidentkandidat erövrar flest elektorer utan att ha fått flest väljarröster.

De 538 elektorerna möts i delstaternas huvudstäder och i Washington DC. Deras omröstning brukar mest ses som formalia, men i ljuset av frågetecken kring Trumps kvalifikationer har de hamnat i fokus.

LÄS OCKSÅ Trumps triumf väcker oro

Praxis är att elektorerna röstar på sin kandidat — vissa delstater har till och med tvingande lagar — men det går att rösta annorlunda, och vid några få tillfällen har elektorer faktiskt röstat på en annan kandidat än den han eller hon har lovat att rösta på.

För att ändra utgången krävs minst 37 ”otrogna” elektorer. Flera amerikanska medier har gjort rundringningar till elektorer och spår att det inte kommer att ske någon sensation.

LÄS OCKSÅ Globalpodden ”Vad hände med det amerikanska valet?”

När elektorerna har genomfört sin omröstning skickas resultatet till kongressen. Den 6 januari räknas rösterna inför kongressens båda kamrar och segraren meddelas officiellt.

USA:s näste president svärs in den 20 januari 2017.

TT

LÄS OCKSÅ ”Trumpanhängare är inga idioter” – amerikanen Jordin Williams som bor i Sverige

LÄS OCKSÅ Analys: ”USA:s vänster står inför utmaningar” – Anders Eld

LÄS OCKSÅ ”Jävligt oroande på ren svenska” – LO-basen om det amerikanska valet

LÄS OCKSÅ Rostbältet stöttar Trump

LÄS OCKSÅ Svårare exportera till USA

LÄS OCKSÅ Hemlighetsmakeri ökar misstron mot skatter