NYMartin-K-webbledartopp

Medan hånflabben haglar från de moderata tjänstemännen runt kameran ser vi Delmon Haffo, partiets digitala kommunikatör säga ”dra åt helvete din hora” med adress till socialförsäkringsminister Annika Strandhäll.

Ett par timmar senare har han fått sparken av Moderaternas partisekreterare Tomas Tobé. Så långt är historien logisk. Att kalla ministrar för horor bör inte premieras i ett parti som vill kalla sig anständigt och civiliserat. Men det finns frågetecken.

De ivrigt flabbande tjänstemännen på Moderaternas partikansli har uppenbart inget som helst problem med att partiets digitala kommunikatör kallar Strandhäll för hora och ber henne dra åt helvete.

Alla som följt Moderaternas utveckling på sociala medier, de medier Delmon Haffo arbetar med, vet också att tonen förråats betydligt under senare tid. Det har varit en tydlig strategi hos Moderaterna, troligen efter att partiet sneglat dels mot Sverigedemokraternas organiserade hatattacker och nu senast mot Donald Trumps högerextrema och vulgära språk på sociala medier. Det är strategier som på kort sikt dessvärre har gått hem, eller i vilket fall lyckats tysta motståndare.

Haffos utspydda ”dra åt helvete din hora” är därför på marginalen endast en lite för långt dragen oförskämdhet bland alla andra oförskämdheter som blivit följden av Moderaternas nya digitala strategi.

Att Haffo står framför en kamera gör också oförskämdheten så mycket tydligare än om den varit skriven i ett twitterinlägg. Att alla flabbar med visar dessvärre att han har starkt stöd på Moderaternas partikansli.

Flera debattörer har efter Haffos ”dra åt helvete din hora” försökt få uttrycket till en i mängden av oförskämdheter som alla använder sig av. Det är fel. Alla kartläggningar visar att hot, hat och hån via sociala medier och digitala plattformar till absolut övervägande andel har högerextrema avsändare.

Det är inte en allmän debatt som gått för långt. Det är en högerextrem strategi som Moderaterna tyvärr delvis är på väg att ta över.

När tidningen Aftonbladet under torsdagen intervjuade Annika Strandhäll om det som skett lyckades de till och med ställa den motbjudande frågan om inte Socialdemokraterna själva har skäl till självrannsakan efter det inträffade.

Det är en minst sagt häpnadsväckande fråga till den person som just blivit kallad ”hora” av Moderaternas digitala kommunikatör.

Det borde inte vara svårt att inse vem som är offer och vem som är förövare, eller anser Aftonbladet också att våldtäktsoffer har sig själva att skylla?