SOLLENTUNA 2015-05-08 L‰rarfˆrbundets ordfˆrande Johanna Jaara ≈strand Foto: Pontus Lundahl / TT / kod 10050

Regeringen överväger att göra en lagändring som innebär att asylsökande barn som går i gymnasiet inte ska kunna utvisas, uppger källor till Sveriges Radios Ekot. Diskussionen om lagändringen kommer efter att tusentals lärare reagerat starkt på att deras elever mår dåligt.

LÄS OCKSÅ ”Mina elever mår så jäkla dåligt” – läraren Lena Karlsson Saranpää

Tidigare i höst slöts ett återvändaravtal med Afghanistan som innebar att unga asylsökande skulle skickas tillbaka. Migrationsverket skärpte sin tolkning av reglerna, vilket innebar att tusentals elever i 16-17 årsåldern skulle skickas tillbaka strax efter att de fyllt arton år.

Lagändringen har fått skarp kritik av många organisationer. Särskilt lärare, som undervisar de asylsökande har reagerat kraftigt och skapat ett nätverk #vistårinteut där de tryckt på för en förändring.

Även Lärarförbundet har lyft frågan flera gånger.

– Jag är bestört över den situation lärare hamnat i. Det är en helt orimlig situation, säger Johanna Jaara Åstrand, ordförande för fackförbundet.

Hon säger att tusentals av hennes medlemmar reagerat mot att deras elever ska utvisas.

Flera lärare har reagerat på hur illa deras asylsökande elever mår. De har vittnat om apati och självskadebeteende. Lärare som Arbetet har varit i kontakt med har också låtit asylsökande bo hemma hos sig, då de tvingats lämna sina HVB-boende efter att de fyllt arton år.

LÄS OCKSÅ ”Det här är det värsta jag varit med om” – läraren Britta Edvardsson

Johanna Jaara Åstrand säger att facket lyfter frågan eftersom det handlar om arbetsmiljö och yrkesetik. Regeringens ändrade politik har fått konsekvenser för hennes medlemmars arbetsmiljö.

– Vi har ett demokratiskt samhälle och det bygger på att vi som profession också höjer rösten och är tydliga då politiska beslut får svåra konsekvenser. Det är det demokratiska samhället som vi står upp för nu, säger hon.

Kritiken mot regeringen har varit omfattande. Men nu uppger migration- och justitieminister Morgan Johansson till Ekot att en översyn av lagstiftningen pågår. Syftet är att det ska bli möjligt för barn och ungdomar att stanna i Sverige till dess att de har gått ut skolan.

Några detaljer om hur lagen kan komma att se ut, uppger han dock inte till Ekot.