Strax innan höstlovet såg läraren Lena Karlsson Saranpää hur en av hennes elever lagt ut en bild på Facebook. Eleven – en 17-årig kille från Afghanistan – hade precis fått avslag på sin asylansökan.

– Han la ut en bild på sin sönderskurna arm och ber mig om ursäkt för att jag inte ska tycka det är jobbigt. Mina elever mår så jäkla dåligt.

Lena Karlsson Saranpää, lärare i språkintroduktion på Motala Carlsunds utbildningscentrum, berättar hur hennes jobb förändrats sedan Sverige skrev under återvändaravtalet med Afghanistan. Flera av hennes elever riskerar att utvisas.

LÄS OCKSÅ ”Det här är det värsta jag varit med om” – läraren Britta Edvardsson

Så fort hon såg bilden skickade Lena Karlsson Saranpää ett meddelande till eleven och frågade om han skulle följa med på en promenad.

– Sedan gick vi hem och åt pizza hos oss och jag tvättade rent hans sår.

Lena Karlsson Saranpää säger att eleven varit hemma hos henne flera gånger och ätit och umgåtts med hennes barn och familjens fosterson som också är från Afghanistan. Hon brukar skriva meddelande till honom, särskilt under helgerna, då hon inte träffar honom i skolan.

Hon säger att hon berörs starkt av att så många av hennes elever mår så dåligt.

– Jag tänker på deras öde. Flera har inte ens bott i Afghanistan. De har växt upp i Pakistan eller Iran men riskerar att skickas tillbaka till ett annat land.

Privatfoto

Många av de ensamkommande ungdomarna är hazarer som är en etnisk grupp som diskrimineras i Afghanistan.

– De tror att de kommer att dö om de skickas tillbaka. De ses inte som riktiga muslimer av talibanerna, säger Lena Karlsson Saranpää.

Eleverna säger till henne att det är som att deras hopp om en framtid plötsligt ryckts undan. Flera har för första gången fått en chans att gå i skolan och plötsligt ska de skickas tillbaka.

– De undrar varför Sverige hatar dem.

LÄS OCKSÅ Regeringen överväger lagändring gällande asylsökande barn

Lena Karlsson Saranpää har jobbat som lärare i nästan tjugo år. Tidigare var hon lågstadielärare men sedan januari arbetar hon som språkintroduktionslärare.

– Det är det bästa jag gjort, jag älskar mitt jobb.

I höstas – då  regeringen skrev under återvändaravtalet med Afghanistan – förändrades dock  hennes arbetssituation.

– Jobbet kryper under skinnet på mig nu på ett sätt jag tidigare inte kunnat föreställa mig. Men det är inte mig det är synd om, det är eleverna.

Regeringen bär ansvaret för att hennes arbetsmiljö försämrats, tycker hon.

– De har böjt sig för främlingsfientliga krafter. Förra hösten hjälptes alla åt för att ta emot flyktingar men på en månad tvärvände det.