G÷TEBORG 2015-08-20 Gˆteborgs hamn slÂr nu larm om att allt fler m‰nniskor p flykt fˆrsˆker ta sig illegalt till Storbritannien. De gˆmmer de sig i och under tÂg och lastbilar som ‰r p v‰g ombord p fraktfartyg. Foto: Bjˆrn Larsson Rosvall / TT / Kod 9200

Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Strejken i Göteborgs containerhamn fortsatte under onsdagen. Hamnarbetarförbundet hotar med nya konfliktåtgärder efter fredag när den pågående strejken avslutas.

LÄS OCKSÅ Rejäla störningar vid hamnstrejk i Göteborg

Några nya förhandlingar är inte aktuella mellan hamnarbetarförbundet och arbetsgivarorganisationen Sveriges Hamnar.

– Den stora frågan är vad som händer på fredag när den här strejken är över. Om det finns en vilja att sätta sig och diskutera igen eller om positionerna fortsatt är helt låsta, säger Erik Helgeson, styrelseledamot i Hamnarbetarförbundet till TT.

Konflikten handlar bland annat om arbetsvillkor och arbetsmiljö och genomförs i form av punktinsatser då tusentals containrar varken kan komma ut eller in i landet. Under natten mot onsdagen fanns ett 80-tal hamnarbetare på plats som strejkvakter.

– Det var kallt och blött men i övrigt odramatiskt, säger Erik Helgeson.

Sent onsdag eftermiddag håller förbundet ett medlemsmöte för att diskutera det fortsatta agerandet

– Vi har mandat för ytterligare stridsåtgärder redan nu. Men mötet ska besluta hur vi går vidare efter fredag, säger Erik Helgeson.

Vid mötet kommer ett antal hamnarbetare från Århus att medverka liksom medlemmar från hamnarna i Köpenhamn, Malmö, Helsingborg och Halmstad.

LÄS OCKSÅ Strejkhot i Göteborgs hamn

Enligt Henrik Kristensen, vd vid APM Terminals i Göteborgs hamn, slår strejken hårt mot näringslivet med stora mängder varor och komponenter som inte kan levereras i tid. Kapaciteten i containerhamnen kommer att vara runt 20—30 procent av det normala.

– Vi för en dialog med alla våra kunder för att hitta så bra lösningar som möjligt. Men det är olyckligt att det drabbar tredje part, säger Henrik Kristensen.

Sedan 1970-talet är det två fackförbund som organiserar Sveriges hamnarbetare. Transport har hela tiden tecknat kollektivavtal med arbetsgivarna. Deras medlemmar i Göteborg är därmed bundna av kollektivavtalet och ska jobba som vanligt.

Arbetsgivarna sluter inga avtal med Hamnarbetarförbundet. Deras medlemmar har därför ingen fredsplikt.

I förra veckan inledde Hamnarbetarförbundet en blockad mot övertid, inhyrning och nyanställning i containerhamnen som drivs av APM Terminals. Sedan i tisdags pågår strejken som avslutas på fredag.