HOLD FOR STORY FILE - In this March 22, 2013 file photo, Leonard Cohen performs on the Old Ideas World Tour, at The Fabulous Fox Theatre in Atlanta. Cohen, the gravelly-voiced Canadian singer-songwriter of hits like ǃ˙Hallelujah,ǃ˘ "Suzanneǃ˘ and "Bird on a Wire," has died, his management said in a statement Thursday, Nov. 9, 2016. He was 82. (Photo by Robb D. Cohen/RobbsPhotos/Invision/AP, File)

Foto: Robb D. Cohen/TT

Den 82-årige kanadensiske artisten och författaren Leonard Cohen har avlidit.

På Leonard Cohens officiella Facebooksida kan man läsa följande: ”Det är med djup sorg vi meddelar att den legendariske poeten, låtskrivaren och artisten, Leonard Cohen har avlidit. Vi har förlorat en av musikens mest högaktade och produktiva visionärer. En minneshögstund kommer att hållas i Los Angeles vid senare tillfälle. Familjen önskar att få sörja i avskildhet”.

Under sitt långa liv som artist hann han med att göra 14 album, varav det senaste, You want it darker,  kom så sent som den 21 oktober. Leonard Cohens debutalbum Songs of love and hate, släpptes den 1 januari 1961. Han debuterade i 22-årsåldern som poet och gav ut diktsamlingar och flera romaner, bland annat The favourite game, debutromanen som delvis bygger på Leonard Cohens eget liv.

Många av Leonard Cohens sånger har spelats in av andra artister, inte minst ”Hallelujah” från albumet Various positions, 1984.

Leonard Cohen dog den 10 november 2016.