Donald Trump med sin fru Melania. Foto: Evan Vucci/TT

Donald Trump har valts till USA:s president. Han har lovat att skapa 25 miljoner nya amerikanska jobb. Risken är i stället att arbeten slås ut – även på andra håll i världen. Arbetet pekar ut två orosmoln för svenska löntagare. 

LÄS OCKSÅ Svårare exportera till USA

Protektionismen: Riktigt hur Donald Trumps ekonomiska politik ser ut är oklart. Men det har framgått att han vill ha omfattande skattesänkningar – och framför allt att han vill bygga handelshinder. Den amerikanska ekonomipristagaren Paul Krugman har avfärdat receptet som rent nonsens.Paul Krugman menar att Trumps mycket marknadsliberala hållning inte är en framgångsmodell. De ”blue collar workers” som hoppas på att Trump ska återskapa en framgångsrik industrination riskerar att bli grymt besvikna. Men det kommer att finnas ett tryck bland väljarna för att han ska leva upp till sina ord om att skydda amerikanska jobb.

Just den nye presidentens protektionistiska hållning är en av de saker som oroar ekonomer och politiska ledare världen över allra mest. Och handelshinder riskerar åtminstone på lång sikt att slå mot svenska företag och jobb.
Sverige är ett av världens mest exportberoende nationer. Runt 50 procent av den svenska ekonomin bygger på export. Ungefär två tredjedelar är varuexport och en tredjedel är tjänsteexport. Om USA sluter sig ökar risken för att andra länder följer efter. Det kan stå Sverige dyrt.

LÄS OCKSÅ Hemlighetsmakeri ökar misstron mot skatter

Recession: Världens börser rasar och den amerikanska dollarn djupdyker, rapporterar CNN nu på morgonen. Det är de omedelbara reaktionerna på det som ser ut att bli resultatet av valet. På längre sikt har Moody Analytics, som studerar ekonomiska risker, förutspått att Donald Trumps ekonomiska politik kommer att leda till lägre tillväxt, högre statsskuld och färre jobb.

Förra gången som den amerikanska marknaden skakade till på allvar, som startade med att Lehman Brothers gick omkull 2009, ledde det till en allvarlig ekonomisk kris. Kanske är det den som nu i slutänden har lett fram till att Donald Trump och inte Hillary Clinton segrar. Man ska komma ihåg att medianförmögenheten för amerikanska hushåll har sjunkit de senaste åren och att lönerna har legat stilla. Bakom den låga arbetslösheten på 4,9 procent menar bedömare att det döljer sig en annan tröstlös verklighet; många arbetslösa amerikanerna syns inte längre ens i statistiken. De har gett upp hoppet om ett nytt jobb.

LÄS OCKSÅ Rostbältet stöttar Trump

Om den oro som nu sprider sig i världen post-Brexit och post-USA-valet leder till en allvarlig ekonomisk kris är naturligtvis alldeles för tidigt att säga, men det finns bedömare som menar att det finns sådana risker. Och liksom Lehman Brothers slog hårt mot svenska löntagare – det ledde bland annat fram till att IF Metall kände sig tvingat att gå med på de kontroversiella krisavtalen – så kommer en Trump-inspirerad kris också att göra det. Men det är inte bara jobb som kan stå på spel utan också pensioner. Svenska pensionspengar placerade i USA-fonder låter naturligtvis riskabelt idag.

Hoppet för svenska löntagare är

1: att Donald Trump inte är så ”wild and crazy” som han låter.

2: att det republikanska partiet, som nu har egen majoritet i kongressen, lyckas ta kontroll över honom och ser till att Trumps mer långtgående ekonomiska förslag aldrig når längre än till Ovala rummets papperskorg.