Arbetet Global

Arbetet Global är ett projekt som delfinansieras av Union to Union.

Kris och splittring dominerar rubrikerna om EU. Då måste framtidsdiskussionen komma igång på allvar, manar EU-ministern på stormöte i Bryssel.

Ann Linde (S) var uppåt värre efter att ha fått chansen att säga sitt när de europeiska fackförbundens takorganisation Etuc kallade till framtidsdiskussion på måndagen.

– Här sitter alla dessa fackföreningar från hela Europa och jobbar fram ett ganska tufft och framåtsyftande förslag om hur de vill se EU:s framtid. Och stämningen är väldigt god. Ungefär som att ”det är inte ett alternativ att vi lägger ner EU eller stänger in sig, men vi måste ändra EU så att det blir mer positivt för vanliga medborgare”, berättar Linde efteråt.

Fackförbunden trycker naturligt nog hårt på arbetsmarknadssituationen och vill få in vad man kallar ett ”socialt protokoll” för att garantera fackliga rättigheter och sociala villkor.

Från EU-kommissionens sida kallar ordförande Jean-Claude Juncker kampen mot lönedumpning för ”fullständig nödvändig”.

– Jag vill ha samma lön för samma arbete på samma plats. Det är ingen arbetarromantik — det är fullständigt nödvändigt för den allmänna stämningen i vår union, förklarade Juncker för deltagarna vid måndagens möte.

Att åstadkomma förändring är dock allt annat än enkelt.

Lönedumpningen är en av de frågor där EU är rejält kluvet för närvarande, där framför allt länderna i Östeuropa är starkt ovilliga att försämra möjligheterna för sina medborgare att tjäna pengar i väst.

Just mellan öst och väst finns också allt starkare slitningar om exempelvis mottagande av asylsökande.

– Det drar isär EU på flera olika fronter, beklagar Ann Linde, som hoppas att framtidsdiskussionen kan ta fart.

– Vi kan inte ha det så att vi sitter i slutna rum och bestämmer utan man måste ha det så här, säger EU-ministern efter Etuc-mötet i Bryssel.

Wiktor Nummelin/TT