STOCKHOLM 20150401 Jenny Bengtsson, ordfˆrande fˆr Hotell- och restaurangfackets avdelning Stockholm-Gotland Foto: Henrik Montgomery / TT / kod 10060

Jenny Bengtsson, HRF. Foto: Henrik Montgomery/TT

För första gången på länge tar fackliga organisationer nästa lördag initiativ till en antinazistisk demonstration i Stockholm.

SSU Stockholm, Seko Stockholm, Unga Byggare Stockholm, Unga elektriker, HRF Stockholm-Gotland, Studenter mot rasism, Vänsterpartiet och Rött Forum står bakom demonstrationen.

– Det är viktigt att på gator och torg visa att det finns ett kraftfullt motstånd mot nazism och rasism, säger Jenny Bengtsson ordförande för Hotell- och restaurangfackets avdelning Stockholm Gotland.

Att fackliga organisationer står bakom demonstrationen tycker hon är viktigt.

– Facket har oerhörda resurser när det gäller att mobilisera människor. Det är viktigt att lyfta fram den fackliga solidariteten och att arbetarrörelsen står upp mot rasism, säger hon.

Med facken i ryggen räknar arrangörerna också med att medlemmar och deras familjer ska kunna vara med och känna sig trygga. På den Facebooksida som skapats inför demonstrationen har över 4 000 gillat sidan. Över 2 000 säger också att de kommer.

– Det tickar uppåt hela tiden och jag hoppas på en mäktig manifestation mot nazism och rasism.

– Vi genomför en timslång fredlig demonstration för att markera vårt avstånd och alla är välkomna att delta, säger Jenny Bengtsson.

Demonstrationen på Sergels torg i Stockholm genomförs samtidigt som den nazistiska organisationen Nordiska Motståndsrörelsen samlas i Kungsträdgården.

– Då kommer stöveltrampet att eka på våra gator mitt i Stockholm. Vi vill visa att vi inte accepterar möten som manar till hets, hat och terror mot människor med annan härkomst, hudfärg eller religion, säger Jenny Bengtsson.

Demonstrationen inleds klockan 11.00 lördag den 12 november på Sergels Torg i Stockholm. Man kan läsa mer om den på Facebook. Eller på Twitter via hashtaggen: #facketmotnazism