Svenska metalbandet Meshuggah spelar – som alltid – så tajt att ordet inte räcker till. Som enligt en matematisk formel där varje ton, ljud och rytm fogas ihop exakt. Inte blir det mer förståeligt heller av att The Violent Sleep of Reason spelades in live i studion.

Ändå händer något – i betydelsen annat – på Meshuggahs nya album. Några verkar komma in och störa musiken, lägga sig i och sabotera matematiken. Det hörs direkt i förstaspåret ”Clockworks”: urverket hackar till.

Jens Kidmans growlande, morrande sång ger inga svar. Men nog låter han extra frustrerad? Om man läser texterna – som fåordiga dikter – kan man få ännu någon ledtråd. Svaren återfinns i YouTube-intervjuerna med Tomas Haake, trummis och textförfattare.

Skivtiteln The Violent Sleep of Reason syftar på människor som ”sover”, inte reagerar inför vad som händer i till exempel Mellanöstern. Låten ”MonstroCity” skildrar en stad där yttersta högern eller islamister tagit makten. Sorteras in under: politisk metal.

Bengt Eriksson

Metal

The Violent Sleep of Reason

Meshuggah

Nuclear Blast

Meshuggah - The Violent Sleep Of Reason - Artwork