Arbetet Global

Arbetet Global är ett projekt som delfinansieras av Union to Union.

The office of Amnesty International is sealed by Moscow city authorities in Moscow, Russia, Wednesday, Nov. 2, 2016. The Moscow office of human rights group Amnesty International, rented by the group from the Moscow city government for over 20 years, has been officially sealed up overnight by Russian authorities. (AP Photo/Ivan Sekretarev)

När anställda hos människorättsorganisationen Amnesty International kom till jobbet hade ryska myndigheter spärrat av kontoret. Låsen har bytts ut, strömmen stängts av och personalen tillåts inte komma in, säger en anställd till nyhetsbyrån Reuters.

”Vi vet inte vad som fick myndigheterna i Moskva att förhindra vår personal från att komma åt vårt kontor — en ovälkommen överraskning som inte föregicks av någon förvarning” säger John Dalhuisen, chef för Amnesty International i Europa och Centralasien.

Dalhuisen tillägger att det uppenbarligen finns många möjliga förklaringar ”med tanke på det rådande klimatet för arbete med civilsamhället i Ryssland” men att han hoppas att det finns administrativa skäl bakom stängningen.

Amnesty kritiserar regelbundet ryska myndigheter för att kränka de mänskliga rättigheterna. Organisationen säger sig vara säker på att den uppfyllt sina skyldigheter som hyresgäst.

TT