Arbetet Global

Arbetet Global är ett projekt som delfinansieras av Union to Union.

lastbil-brittI nästan en kilometer stirrade lastbilsföraren på sin telefon. Sen körde han in i bilen framför. Fyra personer – tre barn och en mamma – omkom. Nu döms föraren till tio års fängelse.

I nästan 80 kilometer i timmen körde lastbilen in i bilen framför.

Olyckan inträffade den 10 augusti i år strax utanför staden Newbury, fem mil väster om London. Fyra personer omkom.

– Det var som om han blundade och körde samtidigt, säger domaren till brittiska BBC och beskriver det som det värsta hon sett.

Efter olyckan hävdade den 30-åriga lastbilsföraren att det var något fel på bromsarna. Kameran i lastbilen visar dock något annat.

I över en kilometer hade han letat efter rätt musik i sin mobil. Innan olyckan hade mannen också uppmanats av sin arbetsgivare att inte hålla på så mycket med telefonen.

Mannen dömdes i veckan till tio års fängelse för grov vårdslöshet i trafik.

Forskaren Christer Ahlström på Statens väg- och transportforskningsinstitut, VTI, säger att det är svårt att säga hur vanligt det är att mobiltelefoner orsaker trafikolyckor. Problemet är att hitta metoder som visar om det är mobilen eller något annat som leder till olyckor.

Det finns amerikanska studier, där en kamera monterats in i bilen, som visar att risken för olyckor ökar om man använder sig av mobilen. Men resultaten är ändå svårtolkade.

Vissa studier visar på stora risker med mobilanvändande, andra tyder på att risken endast är något större.

–  Men det enkla svaret är att om man tittar bort då något oväntat händer i trafiken så är risken stor att det går dåligt, säger Christer Ahlström.