STOCKHOLM 20161027 Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra och fˆrste vice ordfˆrande Peter Danielssonpresenterar fˆrslag inom v‰lf‰rdsomrÂdet p en presstr‰ff i Riksdagens presscenter i Stockholm. Foto: Janerik Henriksson / TT kod 10010

Anna Kinberg Batra och Peter Danielsson. Foto: Janerik Henriksson/TT

Moderaterna vill ha nationella kvalitetskrav och krav på tillstånd för att bedriva verksamhet skola, vård och omsorg. Den som inte lever upp till kraven ska riskera sanktioner och kan, om bristerna är systematiska och långvariga, förbjudas att helt eller delvis dela ut vinst ur bolaget. LO välkomnar Moderaternas utspel.

”Sveriges välfärd är ingen marknad. Behovet och inte betalningsförmåga eller bostadsort ska vara styrande för den välfärd vi alla tar del av”, skriver partiet i materialet som delas ut vid en pressträff med partiledaren Anna Kinberg Batra och partistyrelseledamoten Peter Danielsson, kommunalråd i Helsingborg.

Partiet säger att man vill söka en bred politisk överenskommelse över blockgränserna om förslagen. Målet ska vara högre kvalitet, större valfrihet och strängare kontroll.

Moderaterna gör dock klart att tanken på att sätta ett vinsttak för privata bolag i välfärden inte är aktuell. Men, heter det, ”den som inte levererar kvalitet ska inte kunna ta ut vinst”.

LO välkomnar Moderaternas utspel om välfärden, även om skillnaden är stor mellan LO:s och M:s syn på om och när vinster i välfärden ska begränsas.

– Men som gammal förhandlare vet jag ju att det vore märkligt om Moderaterna skulle sätta sig i blocköverskridande samtal och vara överens redan från början. Det finns ju ideologiska skillnader i det här, säger Therese Guovelin, förste vice ordförande för LO.

– Det är positivt om Moderaterna förhoppningsvis nu har insett problemen, sätter sig i ordentliga diskussioner med regeringen och är pragmatiska. Då kanske det går att lägga en proposition som kan gå hem i riksdagen, säger Guovelin som är extra glad över att Moderaterna nu pratar om att ”välfärden inte är en marknad.”