Arbetet Global

Arbetet Global är ett projekt som delfinansieras av Union to Union.

Foto: Thibault Camus/TT

Evakueringen av ”Djungeln” i Calais har påbörjats, enligt nyhetsbyrån AFP:s reporter. Timmarna före rivningen delade franska tjänstemän ut flygblad till de boende i flyktinglägret om att det ska rivas, och uppmanade dem att överge sina drömmar om att nå Storbritannien.

LÄS OCKSÅ Oron växer i Europas flyktingläger

Tidigt på måndagsmorgonen började boende i migrantlägret ta sig till de mötesplatser som franska myndigheter utsett för att kunna sprida de 6 000 — 8 000 människorna till olika mottagningscenter runt om i Frankrike.

Under natten utbröt oroligheter mellan migranter och polisen, som sköt tårgas. Liknande händelser har tillhört vanligheterna de senaste månaderna.

Sam, en syrisk man, säger till AFP att tiotals personer lämnat lägret tidigare för att undvika att skickas någon annanstans i Frankrike.

– Jag har varit i ”Djungeln” i 13 månader och under denna tid har jag lärt mig att inte lita på myndigheterna. De säger alltid en sak och gör sedan en annan. Så i går kväll lämnade jag ”Djungeln” och slog upp mitt tält på en annan plats i närheten, säger han.

Andra boende i lägret välkomnar en flytt.

– Tjänstemän säger att i morgon är början på något bättre. Låt oss hoppas att detta är sant, sade Faisal al-Ajab, en 39-årig man från Sudan, inför flytten.

Hammoudi, 22 år från Aleppo i Syrien, säger att trots det faktum att känslan i vissa delar av lägret är som vanligt så vet alla att det är över.

Företrädare för myndigheterna och biståndsarbetare informerade under söndagen de boende om att de ska infinna sig i en hangar i närheten av lägret med sina väskor packade från klockan åtta på måndagsmorgonen.

Fakta: ”Djungeln”

Migrantlägret ”Djungeln” i Calais i norra Frankrike har vuxit sig stort sedan tusentals människor samlats där för att ta sig till Storbritannien. Migranterna hoppas kunna smuggla sig ombord på lastbilar över Engelska kanalen antingen genom Eurotunneln eller ombord på färjor till Storbritannien.

Storbritannien finansierar en fyra meter hög och en kilometer lång mur, som har börjat byggas för att hindra migranterna.

TT