Cecilia Malmström.

Cecilia Malmström. Foto: TT

Senast under måndag kväll måste Belgien säga ja — annars skjuts godkännandet av frihandelsavtalet mellan EU och Kanada på framtiden.

Bollen ligger nu på EU:s planhalva, förklarade handelsminister Chrystia Freeland när hon i lördags for hem till Kanada, utan något handelsavtal på fickan. Närmare bestämt ligger den i den belgiska regionen Vallonien, vars delstatsparlament hårdnackat vägrar att godkänna frihandelsavtalet Ceta.

Nyhetsbyråer rapporterade på söndagen, med hänvisning till EU-källor, att Belgien har fått till och med måndagskvällen på sig att övertyga vallonerna. Om försöken misslyckas kommer Kanadas premiärminister Justin Trudeau inte att resa till Bryssel och det planerade mötet på torsdag, då handelsavtalet är tänkt att undertecknas, ställs in. EU-kommissionen arbetar dygnet runt för att finna en lösning, twittrade handelskommissionär Cecilia Malmström i går.

EU:s ultimatum verkar inte ha gjort den vallonske ledaren Paul Magnette mindre motsträvig. Ett ultimatum av detta slag är inte förenligt med demokratiska principer, har han förklarat för den belgiska nyhetsbyrån Belga.

Enligt motståndarna skulle Ceta missgynna lantbrukare i Europa och ge multinationella företag för stort inflytande.

TT