– Jag har hela kollen, vilket är bra men jag jobbar också tätt ihop med mina kolleger och vi är ett bra team, säger Marie Kämpendahl.  Foto: Adam Ihse

– Jag har hela kollen, vilket är bra men jag jobbar också tätt ihop med mina kolleger och vi är ett bra team, säger Marie Kämpendahl.  Foto: Adam Ihse

Bakom Bokmässan i Göteborg med dess över sexhundra utställare ligger massor av arbete för att få allt att fungera. För Marie Kämpendahl, som är utställningsansvarig, är det ett heltidsjobb som pågår hela året. Själva mässan är bara den stora avslutningen på ett års jobb.

– Vi är redan igång med planeringen för nästa års mässa och många utställare har som vanligt bokat nästa år, redan innan de lämnade mässan, säger Marie Kämpendahl.

När vi träffar henne har Bokmässan just avslutats för i år och en efterföljande förkylning genomlevts.

– Det brukar bli så, men nu är jag ute ur tunneln igen, säger hon.

Utställningsansvarig innebär att det är hennes jobb att ta hand om utställarna från bokning till genomförande.  En stor del innebär själva placeringsarbetet. Ett komplicerat pussel utifrån utställarnas önskemål. Hon ska också ta hand om all skyltning, förrådsplacering och vissa temaområden.

– Det kan bli tufft ibland, men är fantastiskt roligt, säger hon.

I tio år drev hon en egen budfirma innan hon 2007 började på det som då kallades KY-Akademien, Yrkeshögskolan, och gick deras projektledningsutbildning inom Event. Sista halvåret är praktik. Den gjorde hon på Bokmässan och på den vägen är det.

– Jag har inte ångrat en dag att jag började och har inga planer på att sluta heller, säger Marie Kämpendahl.

Ansvaret för bokmässan är hennes och det innebär förutom att ordna alla logistik också säljjobb.

– Det blir ett par resor till Stockholm där de flesta förlagen finns. Men också för att hitta nya utställare. Det är roligt att följa mindre utställare som börjar med en liten monter, för att återkomma nästa år och vilja ha en betydligt större.

– Sånt känns bra, liksom att hitta på några nya teman, som Fantastikgränden eller Mångspråkstorget vid årets mässa till exempel, säger Marie Kämpendahl.

Utställarna ställer också krav, de vill finnas på en speciell plats och helst ha en hörnmonter.

– Nu finns det ju inte hur många hörn som helst, så det blir pusslande och samtal för att förklara och övertyga utställarna om en bra lösning. Det är inte heller alltid de vet sitt eget bästa, menar hon.

Är det inte ensamt att vara ensam ansvarig?
– Nej, jag har hela kollen, vilket är bra men jag jobbar också tätt ihop med mina kolleger och vi är ett bra team, säger hon och fortsätter:

– Bra med jobbet är friheten i arbetet och möjligheten att påverka. Största nackdelen är möjligen tiden som aldrig räcker till, avslutar hon.

Klicka på tidslinjen för att se den större.

Klicka på tidslinjen för att se den större.

Om Marie Kämpendahl

Är: 45 år. Har jobbat som utställningsansvarig för Bokmässan sedan 2009. Kom dit under sin praktiktermin. Hade tidigare egen budfirma i Göteborg i tio år. Utbildning: Tvåårig projektledningsutbildning vid KY-Akademien, Yrkeshögsskolan. Bäst med jobbet: Friheten i arbetet. ”Jag kan påverka och utveckla både mig och mässan, kundkontakterna och en trevlig arbetsplats.” Sämst: ”Att det är ont om hörnplatser, mejlfloden som bara växer och att tiden ibland inte tycks räcka till. I synnerhet inte veckorna och dagarna före mässan. Då blir det nattjobb.” Om utställningsansvariga Antal: Det finns ett okänt antal som jobbar inom yrket vid alla landets mässor och utställningar. Någon sammanställning eller branschorganisation finns inte som för statistik. Lön: Varierande, individuell och beroende på ansvar. Vanlig ingångs-lön mellan 25 000 kronor och 35 000 kronor i månaden. Fackförbund: Unionen. Framtidsutsikter: Får bedömas som goda, mässor och utställningar är en växande marknad.