STOCKHOLM 20130312 Per Holmstrˆm, Kommunals vice ordfˆrande Foto: Fredrik Sandberg / SCANPIX / Kod 10080

Per Holmström. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Lediga lägenheter ska lämnas till bostadskön om inte någon ombudsman som bor minst fem mil från förbundskontoret behöver den. Det innebär Kommunals nya lägenhetspolicy.

Tidigare i år uppmärksammades att Kommunal hade ordnat lägenheter i centrala Stockholm åt egna höga tjänstemän samt åt andra fackförbunds funktionärer och S-politiker, så som utrikesminister Margot Wallström. Samtidigt hade förbundet inte lämnat någon lägenhet till bostadsförmedlingen på sexton år.

Nu skriver Kommunalarbetaren att Kommunals förbundsstyrelse beslutat om en ny lägenhetspolicy. Lägenheter som blir lediga ska i fortsättningen gå till bostadskön om inte någon ombudsman behöver dem.

– Förut kunde alla möjliga få lägenheter, chefer och tjänstemän till exempel, men nu är det bara ombudsmän, säger Per Holmström, Kommunals förste vice ordförande till Kommunalarbetaren.

För att få en lägenhet krävs också att man bor minst fem mil från förbundskontoret. Dessutom ska den som får lägenheten acceptera en moralisk överenskommelse om att lämna tillbaka den när man inte har behov av att hyra den mer. Det är inte juridiskt bindande, men förhoppningen är att det ska hejda tanken på att överlåta eller byta bort lägenheterna.

Kommunal har också pendlarlägenheter för veckopendlande ombudsmän. Dessa ska även kunna hyras ut till anställda i max ett halvår av sociala skäl, exempelvis skilsmässa.