Arbetet Global

Få fackliga utrikesnyheter, reportage och fördjupning med Arbetet Global med Erik Larsson och Linda Flood

Republican vice-presidential nominee Gov. Mike Pence and Democratic vice-presidential nominee Sen. Tim Kaine, right, shake hands after the vice-presidential debate at Longwood University in Farmville, Va., Tuesday, Oct. 4, 2016. (Joe Raedle/Pool via AP)

Mike Pence och Tim Kaine skakar hand efter nattens debatt. Foto: Joe Raedle/TT

Mike Pence eller Tim Kaine kan tvingas att ta över Vita huset. Men när de två vicepresidentkandidaterna drabbade samman i den enda tv-debatten handlade det mer om att försvara sina parhästar, Trump respektive Clinton. – Jag försvarar jättegärna Donald Trump, sade Pence.

LÄS OCKSÅ Bedömare ger Clinton segern

Även om publiken beräknas ha varit mindre än den mellan huvudkandidaterna, så stod Pence och Kaine antagligen framför sin största publik hittills i sina politiska karriärer.

Republikanen Mike Pence inledde debatten lugnt och framstod som mer eftertänksam än både sin presidentkandidat Donald Trump och sin debattmotståndare Tim Kaine. Demokraten Kaine å sin sida var ivrig, på gränsen till övertänd, när den första och enda vicepresidentkandidatsdebatten livesändes från University of Farmville i delstaten Virginia.

CBS-moderatorn Elaine Quijano fick flera gånger be de båda kandidaterna att inte avbryta varandra. Kaine var som väntat på offensiven och attackerade Pence för Trumps hanterande av skatter, och ofta plumpa kommentarer om kvinnor och utlandsfödda, och hans uppskattande ord om Vladimir Putin.

Pence gav fler detaljer än vad Trump har gjort kring hur fred i Syrien ska kunna nås, och skärpte tonen mot Ryssland och kallade Putin för ”en liten och mobbande ledare”.

LÄS OCKSÅ Fackbasens attack mot Trump

– Ryska provokationer måste mötas med amerikansk styrka, sade Pence, och tillade att USA måste vara berett att attackera militära mål tillhörande Assad-regimen för att hindra krisen i Aleppo.

Pence lyckades hyfsat med att försvara Trump, bland annat genom att säga att Trump inte är någon slipad politiker. När det gällde undvikandet av skatter — som Kaine tog upp så ofta han fick chansen — frågade Pence retoriskt om inte Kaine gör avdrag. Han använde också Trumps eget ord när han kallade skatteplaneringen för ”briljant”.

– Donald Trump har skapat tiotusentals jobb och betalat deras löner, sade Pence.

Vicepresidenten måste vara beredd att hoppa in om det värsta skulle hända. Första frågan handlade också om kandidaternas eventuella presidentskap.

– Jag hoppas att jag, om ansvaret föll på mig, skulle möta det på samma sätt som jag möter ansvaret som vicepresident. Det är med ett liv av erfarenhet, där jag vuxit upp i en liten stad och sedan tjänat kongressen, sade Pence.

Kaine lyfte också fram sin erfarenhet, men poängterade att han i första hand räknat med att vara ett stöd till Clinton, och att hans son, en marinsoldat, är placerad i utlandet.

– Vi litar på Clinton som överbefälhavare, men tanken på Donald Trump skrämmer oss till döds, sade Kaine, i kvällens första attack.

På frågan om huruvida risken för terror i USA är större eller mindre i dag jämfört med för åtta år sedan, svarade Kaine att det på vissa sätt är säkrare, med Usama bin Ladin död och färre amerikanska soldater på slagfältet.

– Men det finns andra delar av världen som är utmanande, sade Kaine och drog upp riktlinjerna för att bekämpa IS.

Pence tyckte inte helt oväntat annorlunda.

– Amerika är mindre säkert i dag. USA:s plats i världen har försvagats, det har berott på många olika saker, men framförallt på bristen av ledarskap.

Han anklagade också Obamaregeringen för att ha lämnat Irak och skapat ett vakuum för IS att verka i, och sade att hans hjärta brister för att den mark som amerikanska soldater dött för att inta lämnades vind för våg till IS.