”Jag vill att jag och mina arbetskamrater ska komma igenom ett helt arbetsliv med hälsan i behåll. Ingen ska ha sönderfrätta lungor, eller blivit döv eller skadad på annat sätt i jobbet.”

Så beskriver Robert Norberg på Dorotea Mekaniska vad som driver honom i hans arbete som skyddsombud. Allt som oftast ses skyddsombuden som besvärliga anställda som bara bråkar och kostar pengar. Arbetet har flera gånger kunnat rapportera om skyddsombud som blivit omplacerade och ibland till och med uppsagda från sina arbetsplatser. Men Robert Norbergs – och alla andra skyddsombuds – arbete är livsviktigt.

Förra året var det 33 000 personer som skadades så pass allvarligt på sina arbetsplatser att det ledde till sjukfrånvaro. Det är som en hel mindre stad. Varje år dör enligt LO också 1  400 personer av orsaker som har med jobbet att göra i vad som kan handla om cancer, hjärtproblem eller självmord. Hittills i år har 29 personer dött på sina arbetsplatser. Varje siffra – varje liv – är ett för mycket.

Robert Norberg är ett av de skyddsombud som har lyckats i sitt arbete, läs mer om det här. När han började på sin nuvarande arbetsplats på Dorotea Mekaniska var det inte mycket som stod rätt till. Det var skitigt, dålig luft, taskigt ljus och dieselmotorer varvade fritt på fabriksgolvet.

Vändningen kom inte snabbt – men med små steg har nu arbetsmiljön blivit bra. Robert Norbergs tips är att låta bli att slå näven i bordet, utan i stället prioritera och ta tag i de stora bristerna först. Det är också viktigt att bygga förtroende och respekt för varandra.

För många kan det säkert kännas lättare sagt än gjort. Kanske ligger den största konsten i att vara skyddsombud i att aldrig ge upp – utan att varje dag gneta vidare och se vinsterna i de små stegen framåt.

Att skildra hur arbetsmiljön fungerar på våra arbetsplatser är viktigt för Arbetet. Tipsa oss gärna – både varningsflagg och positiva exempel är intressanta för oss att skriva om.