I dag är huvudkontoret utspritt på fyra olika adresser i Stockholms innerstad. När flytten är genomförd hamnar alla 1 200 anställda i ett nybyggt hus vid Solna Strand.

– Huvudskälet till att vi flyttar är att vi behöver bättre anpassade lokaler för vår verksamhet, säger Anders Persson, förvaltningsdirektör vid Arbetsförmedlingen i ett pressmeddelande.

Det nya kontoret börjar byggas nu i höst och ska stå klart för inflyttning 2019. Byggherre och blivande hyresvärd är fastighetsbolaget Humlegården. Arbetsförmedlingen räknar med att kunna sänka hyreskostnaderna när man flyttat in i de nya lokalerna.

– Att vi samlas på en adress bidrar till att vi kan gå ner i kvadratmeteryta och på så sätt få en lägre hyra, uppger Anders Persson.

Samtidigt som Arbetsförmedlingen flyttar in i nya lokaler är det också meningen att man ska börja jobba på ett helt nytt sätt. Bort ska de egna kontorsrummen, in kommer öppna kontorsytor och en mobil organisation. Det är inte ens säkert att den anställde har en egen bestämd arbetsplats utan flyttar runt utifrån aktuell arbetsuppgift, arbetsgrupp eller projekt.

– Vi ska påbörja det arbetet nu i olika arbetsgrupper. Nu har vi en lokal som gör det möjligt att jobba på nytt sätt, säger fackförbundet ST:s ordförande på Arbetsförmedlingens huvudkontor Per Samuelsson.

– Det är inte minst en mental resa som måste få ta tid. Resan börjar i dag och vi har 2,5 år på oss innan flytten sker, fortsätter han.