Helene Heigl Czugaliski har mest stamkunder.  Foto: Henrik Witt/TT

Helene Heigl Czugaliski har mest stamkunder.  Foto: Henrik Witt/TT

Nervöst korta och nedgnagna. Helene Heigl Czugalinski vet hur det känns, hon är gammal nagelbitare. En ovana hon hade svårt att förlika sig med som yngre eftersom hon alltid beundrat långa välformade naglar. Vid 26 års ålder bestämde hon sig därför för att plugga till nagelteknolog. 

– Det är det bästa beslut jag tagit. Jag älskar mitt yrke. Och nagelbitaren i mig är sedan länge försvunnen, säger hon och skrattar så högt och glatt att det ekar i hela salongen.

I år har hon arbetat som nagelteknolog i sjutton år, och drivit salongen House of Beauty  i elva. Trots att salongen ligger centralt, och det är lätt för nagelsugna att slinka in en lunchrast, säger Helene Heigl Czugalinski att det var länge sedan hon byggde naglar från grunden.

– De flesta är stamkunder som kommer hit för förstärkning och manikyr. Och småprat förstås, lägger hon till och skrattar på sitt väldigt karaktäristiska sätt.

Och småpratar gör hon. Samtidigt som hon varsamt petar ned nagelbanden på en stamkund, en enhetschef vid ett större företag, förhör hon sig om hennes senaste tre veckor. Det har varit barnbarn på besök, och det har målats och bakats.

Helene Heigl Czugalinski skrattar, petar och filar. För en utomstående är det lätt att tro att de båda är vänner. Och det är de på sätt och vis – fast bara åt ena hållet.

För den som lyssnar noga hör att det bara är stammisen som talar, och Helene Heigl Czugalinski som skrattar, ömsom förvånat, ömsom medhållande. Och till de lugna tonerna i salongen är det lätt att förstå att hon är omtyckt.

– Den sociala biten är jätteviktig. Att småprata, och lyssna är nästan halva jobbet, säger Helene Heigl Czugalinski.

Den fasta kundkretsen har också skyddat henne från prisdumpningen som skett till följd av de många löpandebandsalonger som öppnat de senaste åren med billig arbetskraft från bland annat Vietnam och Thailand.

– Det har såklart påverkat branschen negativt. Men eftersom mina kunder kommer hit för att träffa mig, har jag inte drabbats, säger hon.

Klicka på tidslinjen för att se den större.

Klicka på tidslinjen för att se den större.

Malin Wernström

Om Helene Heigl Czugalinski

Gör: Nagelteknolog med egen salong i Norrköping. Ålder: 43 år. År i yrket: 17. Bäst med jobbet: Kundkontakten och kollegerna. Sämst med jobbet: Stressen när allt går i ett. Om nagelteknologer Utbildning: Det finns både kommunala och privata yrkesutbildningar. Både på gymnasial och eftergymnasial nivå. Branschorganisation: Svenska estetikers yrkesförbund (SEYF) och Swedish associations of nail schools and agents (Sansa). Medellön: 23 600 kronor per månad. Arbetsmarknad: Prognos saknas hos Arbetsförmedlingen.