Jonas Hassen Khemiri. Foto: Maja Suslin/TT

3 000 gratisexemplar av Jonas Hassen Khemiris bok Allt jag inte minns delas just nu ut till lundaborna. Biblioteken har tagit initiativet och förhoppningen är en ”jättebokcirkel”.

– Vi är nyfikna på vad som händer när väldigt många människor läser samma bok. Förutom att det är en läsfrämjande insats hoppas vi att det också är kommunenande och bidrar till att människor möts i nya konstellationer, säger bibliotekarien och projektledaren Cecilia Lindgren.

Under hösten pågår olika arrangemang på bokens tema runt om på bibliotekens filialer. Det är föreläsningar och panelsamtal men även musik och teater.

– För att också exempelvis nyanlända ska kunna vara med i cirkeln, har vi bett en teatergrupp att sätta ihop en föreställning som inte kräver att man ska ha läst boken. Vi har också en kväll där vi hoppas kunna samla så många bokcirklar som möjligt i Lund till ett och samma boksamtal, säger Cecilia Lindgren.

Arbetet kommer under hösten att följa bokcirkeln och undersöka dess fråga – vad händer egentligen när många människor under en tidsperiod läser samma bok?

Tora Villanueva Gran