STOCKHOLM 20090504 Skyddsombud Foto: Pontus Lundahl / SCANPIX / Kod 10050

Foto: Pontus Lundahl/TT

Skyddsombud på Seko får inte tillräcklig utbildning, visar enkäter som förbundet gjort i landet. Nu drar förbundet igång en kampanj för bättre arbetsmiljö. 

Förbundsstyrelsen har tagit beslut om att kicka igång ”Arbetsmiljölyftet” som innebär satsningar på Sekos lokala arbetsmiljöarbete, skriver Sekotidningen.

– Jag säger inte att allt arbetsmiljöarbete är dåligt. Tvärtom fungerar det utmärkt på många arbetsplatser. Men vi måste bli bättre på att stödja skyddsombuden. Det är ett fackligt uppdrag, lika viktigt som förhandlarens, säger Sekos arbetsmiljöombudsman Per-Åke Persson till tidningen.

Projektet ska höja utbildningsnivån bland skyddsombuden, ge dem verktyg att utföra sitt uppdrag och uppmärksamma deras fackliga kolleger på hur viktigt arbetsmiljöarbetet är.

– Vi ska ta fram riktlinjer för hur våra skyddsombud ska utses, hur de ska arbeta och hur deras rättigheter ska bevakas. Vi ska gå igenom varje avtalsområde och åka ut och träffa alla klubbar. Vi måste börja från noll, säger Per-Åke Persson.

Centrala miljöavtal anser han är bra men ännu viktigare är lokala miljöavtal.

– I ett lokalt avtal bestämmer man också hur mycket tid skyddsombudet får lägga ner. Det är en vanlig tvistefråga på arbetsplatserna, förklarar Per-Åke Persson.