Arbetet Global

Arbetet Global är ett projekt som delfinansieras av Union to Union.

En jordbävning i centrala Italien har krävt flera dödsoffer. Enligt uppgifter finns ytterligare människor begravda i rasmassor.

Samhället Amatrice har drabbats hårt och människor sitter fast under bråte.

– Halva staden är borta, säger borgmästaren Sergio Pirozzi.

Den kraftiga jordbävningen rapporteras ha förstört flera byar. De första bekräftade dödsoffren var ett äldre par vars hem kollapsade i Pescara del Tronto i regionen Marche.

Borgmästaren i Accumoli, med drygt 700 invånare, säger att fyra personer omkommit i skalvet, uppger Rai enligt Reuters.

Panikslagna människor flydde ut på gatorna i flera byar och städer. Värst drabbade tros Accumoli, Amatrice, Posta och Arquata del Tronto vara, säger räddningstjänstens talesperson Luca Cari till Reuters. Helikoptrar har skickats upp för att kunna få en överblick.

De centrala delarna av Amatrice har drabbats hårt av skalvet, säger borgmästaren till Rai enligt Reuters. Människor sitter fast under bråte.

– Vägarna in och ut ur staden är avskurna. Halva staden är borta, säger Pirozzi.

– Det är människor fast under bråte … Det har varit ett jordskred och en bro kan kollapsa.

Skalvet hade enligt USA:s mätmyndighet USGS en magnitud på 6,2, med centrum omkring 8 mil sydöst om Perugia. Det inträffade strax efter klockan halv fyra på morgonen, lokal tid, och kändes ända till Rom. Enligt USGS var det väldigt grunt, bara på omkring en mils djup.

Enligt europeiska sajten EMSC, som också mäter jordskalv, var magnituden 6,1 med centrum nordöst om Rom, nära Rieti, på fyra kilometers djup. Rieti ligger bara fem mil väster om L’Aquila, som drabbades hårt vid ett stort skalv 2009.

– Det var så kraftigt. Det kändes som om sängen gick över rummet av sig själv med oss ovanpå, säger Lina Mercantini i staden Ceselli till Reuters.

Olga Urbani, i den närbelägna staden Scheggino, säger:

– Gode gud, det var hemskt. Väggarna knakade och böcker föll ur hyllorna.

På berget Gran Sasso uppges stora klippblock ha lossnat i skalvet.

Italienska regeringen är i kontakt med landets räddningsmyndighet, twittrar en talesperson för premiärminister Matteo Renzi.

Svenska utrikesdepartementet (UD) har ännu inga uppgifter om det finns några svenskar som drabbats av skalvet.

– UD och ambassaden följer händelseutvecklingen. Ambassaden i Rom står i kontakt med lokala myndigheter och försöker få fram mer information, säger Karin Nylund på UD:s pressjour.

UD råder svenskar i området att höra av sig till anhöriga och följa lokala myndigheters råd och anvisningar.

Fakta: Tidigare dödliga skalv i Italien

I maj 2012 dödades omkring 25 personer när två jordbävningar inträffade i regionen Emilia-Romagna i norra Italien. Skalven, med magnituden 6 och 5,8, orsakade även skador för flera miljarder kronor.

I april 2009 drabbades staden L’Aquila i mellersta Italien av ett skalv med magnituden 6,3. Över 300 människor dog och tiotusentals förlorade sina hem. Dessutom förstördes många kulturminnen och historiska byggnader.

Under 1900-talet inträffade flera jordbävningskatastrofer där tusentals människor dödades. I november 1980 dödades över 2 900 personer av jordbävningar i de sydliga regionerna Kampanien och Basilicata.

TT

Fakta: Jordbävningar

Både vulkanutbrott och jordbävningar beror på rörelser i jordens yttre delar. Jordskorpan är uppdelad i flera så kallade litosfärplattor. Plattorna ligger inte still, utan rör sig i förhållande till varandra. De kan röra sig mot varandra, längs med varandra och ifrån varandra och i samband med rörelserna uppstår jordbävningar.

De flesta jordbävningar inträffar där plattorna rör sig i förhållande till varandra. I Sverige, som ligger långt in på den eurasiatiska plattan, förekommer visserligen jordbävningar — men mycket svaga. Däremot är kraftiga jordbävningar vanliga i områden där plattorna kolliderar.

Några välkända områden där plattorna rör sig mot varandra är Nord- och Sydamerikas västkust, Himalaya, Turkiet och Japan.

Källa: SGU