Arbetet Global

Arbetet Global är ett projekt som delfinansieras av Union to Union.

Parlamentsledamoten Jo Cox Foto: Yui Mok/PA via AP

Parlamentsledamoten Jo Cox Foto: Yui Mok/PA via AP

Den brittiske parlamentsledamoten Jo Cox från Labour skottskadades svårt vid ett politikerframträdande i norra England. En 52-årig man har gripits på platsen.

Attacken mot Cox utfördes i hennes valdistrikt i Birstall i West Yorkshire. Tillståndet för den 41-åriga oppositionspolitikern var kritiskt och en akut operation utfördes på plats.

Vittnen uppger att hon också blivit knivhuggen av gärningsmannen.

Angriparen ska ha skrikit ”Storbritannien kommer först!”, enligt vittnesuppgifter som citeras av Daily Mirror och Sky News. Uppgiften om vad som skrikits har dock ännu inte bekräftats av myndigheter och motivet bakom dådet är fortfarande oklart.

På torsdag i nästa vecka röstar Storbritannien om landets EU-medlemskap. Jo Cox har varit aktiv i valkampanjen och stöder stanna-sidan och kampanjorganisationen för brittiskt EU-medlemskap meddelade att den ställde in samtliga framträdanden på torsdagen.

”Vi avbryter alla kampanjinsatser för dagen. Våra tankar går till Jo Cox och hennes familj”, skrev rörelsen Stronger in Europe på Twitter.

Den 42-åriga Cox tillhör partiet Labour och valdes in i parlamentet 2015 som representant för valdistriktet Batley och Spen.

Hon har tidigare arbetat för människorättsorganisationen Oxfam.

Labours partilledare Jeremy Corbyn skrev vid 16-tiden att han var ”chockad” över att attacken.

Premiärminister David Cameron från Tories sade att han var djupt oroad över rapporterna om attacken på parlamentsledamoten.

ARBETET GLOBAL