Franska facket hotar med transportstrejker under fotbolls-EM. Det kan bli kaos då fotbollsfesten invigs den 10 juni.

Kollektivtrafiken i tio franska EM-städer hotas ligga nere den 10 juni då fotbolls-EM i Frankrike inleds. Den dagen planerar det franska facket SUD omfattande transportstrejker.

SUD är bara ett av flera fack som protesterar kraftigt mot den franska socialistregeringen just nu.

Det stora facket, CGT, har de senaste veckorna genomfört flera strejker och blockader vid bland annat raffinaderier, vilket lett till att det råder bensinbrist i landet.

Även CGT hotar också med konflikter under fotbolls EM. Konflikten har också drabbat media och vissa tidningar har inte kunnat ges ut.

Den 14 juni, mitt under fotbolls-EM, har facket utnämnt till nationell protestdag. Förutom CGT och SUD så har ett tredje fack – Force Ouvriére – sagt att de också tänker gå ut i strejk den dagen.

– Regeringen har fortfarande chansen att ändra sig, säger Philippe Martinez, CGT:s fackbas, till nyhetsbyrån Reuters.

Facken kräver att regeringen backar från en förändring i arbetsmarknadslagstiftningen. Socialistregeringen vill göra det lättare för företag att säga upp personal.

De vill även förlänga 35-timmars veckan inom vissa branscher. Regeringen hoppas att det ska göra att fler arbetsgivare vågar anställa fast personal.

Förslagen har dock mötts av kraftiga protester.

En spontan proteströrelse Nuit Debout – har växt fram. Tusentals fransmän har sedan i mars samlats varje kväll för att demonstrera emot förslagen.

De senaste månaderna har gatuprotesterna urartat i sammandrabbningar mellan demonstranter och polis som satt in tårgas och vattenkanoner. Ytterligare flygstrejker och demonstrationer planeras och allt fler oroas över hur fotbollsfesten kommer att påverkas.

Trots att allt fler kräver att regeringen ska backa från reformen har de upprepat samma svar flera gånger. Vi kan förhandla om innehållet men vi försvarar reformen ”till slutet” som premiärminister Manuel Valls uttryckte det i helgen.

Flera ministrar går ut till den nya lagens försvar.

– Vi måste hålla fast vid vår linje. Att inte göra det vore respektlöst mot de fackföreningar som stödjer vår reform, tillade den franska finansministern Michel Sapin häromdagen.

Även om flera fack är emot förslaget finns det även löntagarorganisationer som vill att reformen genomförs, som det kristdemokratiska facket CFDT.

Redan den 2 juni kan det bli en försmak på hur det blir då stora CGT trappar upp sin konflikt. Då går nämligen deras anställda medlemmar inom tunnelbanan och lokalbussarna i Paris ut i strejk.

Även svenska fack planerar att gå ut i konflikt under fotbolls-EM. Svensk pilotförening har varslat om övertidsblockad från den tredje juni och strejk från veckan därpå om inte förhandlingarna med SAS gett resultat innan dess.

Franska fack

Endast 8,1 procent – eller 1,8 miljoner – av alla anställda i Frankrike är med i facket, vilket är en av de lägsta organisationsgraderna i Europa. Trots det har det franska facket förhållandevis starkt inflytande, främst eftersom de lyckas mobilisera många demonstranter.

98 procent av alla anställda täcks av kollektivavtal.

Källa: ETUI