Oslo, Norway 20151204. Illustrasjon klÂfingret, tafsing. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix / TT / kod 20520

Foto: Gorm Kallestad/TT

Det nyanställda kafébiträdet uppmanades att sitta i chefens knä och fick ovälkomna pussar och närgångna frågor. Nu döms företaget för sexuella trakasserier.

Den 19-åriga kvinnan hade arbetat på kaféet i Stockholm i ett par veckor när hon frågade sin chef hur han tyckte att hon kunde förbättra sitt arbete. Chefen svarade med att visa in henne på kontoret och be henne sätta sig i hans knä.

Kvinnan tvekade men efter fler uppmaningar gjorde hon som chefen bad. Där fick hon frågor om hur hon trivdes på jobbet, samtidigt som chefen kramade henne och pussade hennes kind och nacke. Han sade också att hon var fin, frågade om hon hade någon pojkvän och lovade henne löneförhöjning.

Kvinnan upplevde det hela som obehagligt, men vågade inte protestera. Hon nekade dock när han bad henne om en puss och visade med sitt kroppsspråk att hon ogillade situationen,  men chefen lät sig inte stoppas förrän någon rörde vid den stängda dörren utifrån.

Kvinnan lämnade sitt arbete samma dag och gick aldrig tillbaka. Hon anmälde det inträffade till Diskrimineringsombudsmannen och nu har fallet avgjorts i Arbetsdomstolen.

Chefen, som också var delägare i kaféet säger att han förvisso bett kvinnan sätta sig i hans knä, men att det bara var ett skämt och att han blev förvånad när hon satte sig. Han medger att han frågat om hon har pojkvän, men att det varit för att han velat bjuda en eventuell pojkvän på mat.

Han har också skämtsamt pussat henne på kinden och givit henne kramar medan de samtalat om hennes jobb, men säger att det inte är något märkligt eftersom kindpussar och kramar förekommer på arbetsplatsen. Chefen nekar därmed till att ha utsatt kvinnan för sexuella trakasserier.

Arbetsdomstolen går dock på kvinnans linje. Domstolen konstaterar att även om chefen skulle ha skojat när han bad kvinnan sätta sig borde han inte låtit henne sitta kvar. Domstolen slår fast att det är ”helt främmande att arbetstagaren ska behöva sitta i arbetsgivarens knä” vid diskussioner om om arbetsvillkor och arbetsprestationer. Vid ett sådant samtal är det också ”oacceptabelt med fysisk beröring i form av kramar och pussar”.

Att chefen dessutom valde att erbjuda löneförhöjning i situationen minskar hans trovärdighet, enligt domstolen som slår fast att kvinnan utsatts för diskriminering i form av sexuella trakasserier. Företaget döms därför till att betala 50 000 kronor i diskrimineringsersättning till kvinnan.