Foto: Linda Flood

Foto: Linda Flood

Innan Eva Lindstrand ens var klar med sin utbildning hade hon fått jobb som medicinsk massageterapeut. Nu, tre år senare, kan hon fortfarande inte komma på en enda tråkig eller negativ sak med sitt yrkesval. 

–  Jag jobbar med människors välbefinnande och det ger mig oerhört mycket tillbaka.

Medan Eva Lindstrand tar fram den vinröda massagebänken, som är paketerad som en resväska, berättar hon om valet att skola om sig. Efter drygt 20 år inom marknad och kommunikation ville hon komma bort från stressen och det ekorrhjul hon befann sig i.

– Nu har jag ett fritt jobb och möjlighet att styra över min egen tid. Jag växlar mellan att jobba administrativt och att massera. Inte för en sekund har jag ångrat mitt val.

Varje tisdag håller hon hus hos ett större börsnoterat företag i Stockholm. Där har de anställda möjlighet att lägga sig på massagebänken för en 25 minuters behandling. Övriga dagar är hon hos Cityterapeuterna där hon är anställd.

– Det är kul att vara här. Jag lär känna medarbetarna och företaget, säger hon medan hon gör i ordning ett litet konferensrum för dagens första kund.

En kudde för gravidmagar placeras på massagebänken och en brun handduk läggs ovanpå. All utrustning finns förvarad i ett vilorum så hon slipper släpa dit det varje vecka. Under dagen ska Eva Lindstrand behandla elva kunder.

Mellan varje kund har hon fem minuters paus och då byter hon underlägg på massagebänken, tvättar händerna och sträcker på sig. Att vara noga med den egna återhämtningen är viktigt. När nästa kund kommer ska hon vara precis lika lugn.

– Det gäller att ha snälla händer och vara inkännande för varje enskild individs behov. Massage är bra och förebyggande så det är viktigt att varje kund får en positiv upplevelse.

I dag, då mycket kretsar kring träning, mat och hälsa, spår hon en ljus framtid som massageterapeut. I takt med att vi blir allt mer stillasittande finns också fler behandlingsområden.

– Tyvärr ser vi att fler barn och ungdomar börjar få ont i nacken och huvudvärk av att sitta så mycket framför smartphones och läsplattor. Jag kommer att ha mycket att göra i framtiden.

Klicka på tidslinjen för att se den större.

Klicka på tidslinjen för att se den större.

Om Eva Lindstrand

Ålder: 46 år. Yrke: Medicinsk massageterapeut. Utbildning: Ett års studier vid Axelsons Gymnastiska Institut. Bästa med jobbet: Möjligheter att styra över arbetsschema, kan hjälpa och glädja friska människor. De är glada när de lämnar mig. Karriärtips: Det är aldrig för sent att byta bana. Massage jag tycker bäst om: Att med olika tekniker få ge smärtlindring och öka rörelsefrihet hos kunder och patienter. Att själv få klassisk massage är toppen. Om massageterapeuter Antal: 4 100 är medlemmar i bransch-förbundet Kroppsterapeuterna, varav de flesta är massageterapeuter. Utbildning: Det finns många privata utbildningar runt om i Sverige. För att bli medlem i Kroppsterapeuterna krävs en utbildning om lägst 400 timmar. Lön: De allra flesta massageterapeuter är egenföretagare. Enligt branschförbundet tar medlemmarna i snitt 600 kronor i timmen och rekommendationen är att ge 25–30 behandlingstimmar i veckan. Fackförbund: De flesta är egenföretagare och det finns inget specifikt fackförbund. Framtidsutsikter: Mycket ljusa.